2022. szeptember 26. hétfő
More

  Tehéntej-fehérjék a calici vírus ellen

  Ausztrál kutatók laboratóriumi kísérletei szerint a szarvasmarha előtej (kolosztrum) bizonyos összetevői nagy mértékben gátolni tudják különféle szájon át terjedő, többnyire a táplálékkal a szervezetbe jutó vírusok, köztük a calici és a polio vírusok szaporodását.

  Karl B. McCann (Melbourne-i egyetem) és munkatársai calici vírussal (felin calicivirus), illetve polio vírussal fertőzött sejtekhez szarvasmarha előtejből származó laktoferrint adagoltak, és ez jelentősen csökkentette a vírusok fertőzőképességét.

  A vírusokkal végzett laboratóriumi (in vitro) kísérleteket nehezíti, hogy sejttenyészeteket kell megfertőzni velük, és csak bizonyos sejt-vírus kombinációk tarthatók életben.

  A kutatók azt tapasztalták, hogy a fertőzés előtt, vagy közben sejttenyészetekhez adagolt szarvasmarha eredetű laktoferrin lényegesen lelassította a calici, illetve polio vírusok terjedését. Ki tudták mutatni, hogy a vírusok jelenlétében laktoferrin jelent meg a sejtek felületén, s feltehetően elzárta az utat a vírusok elől – amint arról a kutatók az alkalmazott mikrobiológiával fogflalkozó Journal of Applied Microbiology című folyóiratban beszámoltak.

  Egy másik ausztrál biológus csoport – az előző kutatásban is részt vevő – és szintén a Melbourne-i egyetemen dolgozó – H. Roginski vezetésével az International Diary Journal című, tejtermékek kutatásával foglalkozó tudományos folyóiratban összefoglalta a különböző eredetű tejfehérjék és peptidek mikrobiológiai hatásával kapcsolatban eddig megjelent száznál is több publikáció eredményét, és azt a következtetést vonta le, hogy különféle vírusok ellen a szarvasmarha eredetű laktoferrin sokkal hatásosabb, mint az emberi eredetű.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!