2024. április 26. péntek
More

    A cukorbetegség elleni gyógyszer segít a betegeknek soha nem látott mennyiségű súlyvesztésben – 2. rész

    Egy új tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére nemrégiben engedélyezett gyógyszer az elhízás csökkentésében is rendkívül hatékony.

    A cikk első felét itt olvashatod.

    Az oklahomai Normanban élő 63 éves Mary Bruehl számára ez mindenképpen változást hozott. 2019 augusztusában csatlakozott a tirzepatiddal végzett cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálathoz, mert hallotta, hogy a fogyás a gyógyszer mellékhatása lehet. Miután évekig „mindent jól csinált”, Bruehl cukorbetegsége és súlykontrollja megcsúszott.

    Egy csípőprotézis majdnem mozgásképtelenné tette, ami súlygyarapodáshoz és energiahiányhoz vezetett. „Egyszerűen úgy tűnt, hogy semmit sem tudok tenni, hogy leadjak” – mondta Bruehl, aki ügyvédként dolgozik. „A gyomrom nem ismert véget a világ összes ételének”.

    A 2019 júniusában zsírmájbetegséggel diagnosztizált aggódó Bruehl elkezdte kihagyni a reggelit – a kávé kivételével -, hogy csökkentse a kalóriákat, és fogyott egy kicsit.

    A tirzepatidot még abban a szeptemberben kezdte el szedni, és havonta 5-10 kilótól kezdett megszabadulni. 2020. július 1-jére közel 60 kilót fogyott, ami az egyik legjobb eredményt jelentette, amit eddig a gyógyszerrel kapcsolatban láttak.

    Minél többet fogyott Bruehl, annál jobban érezte magát, és annál inkább képes volt folytatni a hétvégi túrázást és más fizikai tevékenységeket, ami még jobban segítette a közérzetét.

    A gyógyszer megakadályozta, hogy túl sokat egyen, ha túlzásba vitte, az étel visszajött. „Megtanultam abbahagyni, mielőtt elkap az érzés” – mondta. 

    Bruehlnek többé nem volt szüksége metforminra a cukorbetegsége miatt, és a zsírmája is rendeződött. Az egyetlen negatív mellékhatás a hányinger volt, amelyet Bruehl a heti tirzepatid injekciókat követő napon érzett. Egy hányinger elleni tabletta aznap reggel megoldás volt.

    Bruehl számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy alkalmazkodnia kellett ahhoz, hogy az emberek másként kezelték a fogyás után. „Elmentem néhány tanácsadásra a testképemmel kapcsolatban, és hogy feldolgozzam néhány problémámat” – mondta, hozzátéve, hogy időre volt szüksége ahhoz, hogy elfogadja, amit a tükörben lát, és hogy ne reagáljon dühösen az új alakjára tett megjegyzésekre. „Eltartott egy kis ideig, mire újra jól éreztem magam a bőrömben.”

    Bruehl hosszú évek szinglisége után kezdett el randizni, és most már hosszú távú partnere van.

    „Úgy érzem, sokkal kerekebb vagyok. Úgy érzem, most már sokkal inkább önmagam vagyok” – mondta. „Ez visszaadta nekem az életemet.”

    A tárgyalás részletei

    A SURMOUNT-1 nevű új tirzepatid vizsgálatban több mint 2500 önkéntes vett részt, akik vagy megfeleltek az elhízás orvosi definíciójának (30-as vagy annál magasabb testtömegindex), vagy valamivel alacsonyabb testtömegindexszel rendelkeztek, de legalább egy, a testsúlyhoz kapcsolódó egészségügyi problémával.

    A résztvevők átlagos testtömegindexe 38 volt, 70%-uk fehér bőrű volt, és közel ugyanennyien voltak nők. A gyógyszert szedők közül szinte mindenkinek javult a vércukorszintje, a vérnyomása és a lipidszintje. A vizsgálat 2019 decemberében kezdődött, és a folyamatban lévő COVID-19 világjárvány alatt fejeződött be.

    Dr. Ania Jastreboff, a Yale Medicine elhízás-gyógyász szakorvosa, aki segített a vizsgálat vezetésében, elmondta, hogy betegei különböző módon reagáltak a tirzepatidra, ugyanúgy, mint bármely más gyógyszerre, és néhányan egyáltalán nem kaptak semmilyen előnyt. Tízből kilenc azonban lefogyott, és a legmagasabb, 15 mg-os dózis mellett átlagosan fejenként 52 kilót fogytak.

    Az olyan gyógyszerek, mint a semaglutid és most a tirzepatid „lehetővé teszik számunkra, hogy valóban úgy gondoskodjunk betegeinkről, ahogyan gondoskodnunk kell róluk” – mondta Jastreboff. „Hatékonyan újraszabályozzák a biológiát, és segítenek az embereknek helyreállítani a testsúlyukat”.

    Jastreboff elmondta, hogy a legtöbb páciensének tudott segíteni az újabb fogyókúrás gyógyszerek mellékhatásain, vagy bizonyos ételek visszaszorításával, vagy azzal, hogy összességében kevesebbet esznek. „Ha a telítettségi ponton túl eszel ezekkel a gyógyszerekkel, úgy fogod érezni magad, mintha három hálaadási vacsorát ettél volna meg”.

    Jastreboff elmondta, hogy gyakran kell segítenie a pácienseknek abban, hogy átvészeljék az önvádat, amit a plusz kilók miatt éreznek. Úgy látja, hogy az elhízás nem az egyén hibája, hanem a biológia azon törekvése elleni küzdelem, hogy a felesleges kilókat megtartsuk. „Ezek a gyógyszerek ezt a fiziológiát célozzák meg biztonságosan és hatékonyan” – mondta.

    A betegeknek továbbra is szedniük kell a fogyókúrás gyógyszereket, csakúgy, mint más krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében – mondta. Lehetséges, hogy ha egy bizonyos ideig tartják az alacsonyabb testsúlyt, akkor képesek lesznek kisebb adagot szedni, vagy akár teljesen csökkenteni a gyógyszereket, de ezt még tanulmányozni kell – mondta.

    Az egyik akadály sok ember számára a fogyókúrás gyógyszerek ára. 

    Túl korai lenne még tudni, hogy a Lilly milyen árat fog szabni a tirzepatidra. A Mounjaro, a cukorbetegség kezelésére ugyanilyen dózisban használt gyógyszer, havi 1000 dollár alatt van a kiskereskedelemben.

    A semaglutid 2021-ben került piacra fogyókúrás céllal, és azóta hiánycikk, mondta Rind. A 2,4 mg-os fogyókúrás adag havonta körülbelül 1600 dollárba kerül, ami magasabb, mint a cukorbetegség kezelésére használt 1 vagy 2 mg-os adagok. Más fogyókúrás gyógyszerekhez hasonlóan a semaglutidot sem fedezi sok biztosítási tervezet. 

    „A hozzáférés és a költségek – ez olyasmi, amin szolgáltatóként minden nap dolgozunk” – mondta Jastreboff. 

    Bruehl nemrégiben kezdte el a semaglutid alacsony dózisát a cukorbetegsége és a súlya kezelésére, amely elkezdett visszakúszni. A biztosítás havi 30 dollár kivételével mindent fedez.

    Elfogadta a tényt, hogy valószínűleg örökké szednie kell majd, hogy megőrizze a súlyát, ahogyan a cukorbetegség örökletes kockázata is azt jelenti, hogy valószínűleg azt is örökké kell majd kezelnie. A testmozgásnak és a gondos táplálkozásnak is része kell, hogy legyen a folyamatos kezelésében, mondta. 

    „Ez egy életre szóló elkötelezettséget igényel.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!