2022. szeptember 26. hétfő
More

  Érdekes-egészségügy – remény a kopaszoknak

  A szőrtüszőkben, illetve hajhagymákban valószinűleg őssejtek rejtőznek, amelyekből bármilyen testi sejtek kifejlődhetnek – állapították meg amerikai bőrgyógyászok, utalva arra, hogy ez közelebb vihet a kopaszság kezeléséhez, és gyógyításához.

  A pennsylvaniai egyetem orvosi fakultásának munkatársai fedezték fel a szőrtüszőkben lévő őssejteket, amelyekből – sima bőrfelületekre történő átültetésük után – szőrzet nőtt ki az egerek olyan testrészein is, amelyek addig teljesen kopaszok voltak. Ezek a sejtek másként viselkedtek, mint a tüszőkben található egyszerű sejtek, az őssejtek ugyanis olyan géneket aktiváltak, amelyeket az egyszerű hajsejtek nem voltak képesek működésbe hozni.

  A felfedezés lehetőséget ad a hajnövekedést szabályozó újfajta eljárások kidolgozására – hangoztatták a pennsylvaniai kutatók. A vizsgálat fényt derített ugyanakkor a hajhullás okainak mélyebb megértésére is. Úgy tűnik, hogy a hajhagymák, vagy szőrtüszők működése szoros összefüggésben áll az immunrendszerrel, azaz immunrendszer károsodása bizonyos esetekben a haj elvesztését, kopaszodást vált ki.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!