2024. március 28. csütörtök
More

    A kávé és a tea nem emeli a mellrák kockázatát

    Több évtizedes tanulmány zárult a nők számára megnyugtató eredménnyel: a kávé és tea fogyasztása nem növeli a mellrák kockázatát, közölte az International Journal of Cancer című szakfolyóirat.

    Davaasambuu Ganmaa, a bostoni Harvard közegészségügyi iskolájának munkatársa egy 22 éves követéses vizsgálatot összegzett tanulmányában. „Ha móddal fogyasztják, a kávé és tea figyelemre méltóan biztonságos ital” – mondta.

    85 987 nővér vett részt abban a nagyszabású, követéses egészségügyi felmérésben, melynek kávé, tea és koffein fogyasztási szokásokra vonatkozó adatait elemezték a Harvard kutatói. A vizsgálat kezdetekor 30 és 55 év között voltak a résztvevő nők.

    A követés 22 éve alatt 5272 nőnél alakult ki mellrák. Az emlőrák-kockázattal összefüggő egyéb tényezők – az életkor, dohányzás, testsúly, fizikai aktivitás, alkoholfogyasztás, családi előzmények, menopauza, hormonterápia, gyerekek száma – figyelembevétele után, a kutatók nem találtak emelkedett kockázatot azon nők körében, akik napi négynél több koffeines, vagy koffeinmentes kávét, vagy teát ittak, azokhoz képest, akik egynél kevesebbet.

    Ugyancsak nem volt kimutatható kapcsolat a mellrák előfordulása valamint más koffeintartalmú üdítők és a csokoládé fogyasztása között.

    A további részvizsgálatok során azt találták, hogy a menopauza után lévő nők között kissé alacsonyabb volt a mellrák kockázata azoknál, akik a legtöbb koffeines italt fogyasztották, azokhoz képest, akik a legkevesebbet. „Ez az összefüggés azonban további vizsgálatokat igényel” – tették hozzá a kutatók.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!