2024. április 28. vasárnap
More

    Mit kell tudni a gyermekkori ekcémáról?

    Manapság egyre több az érzékeny bőrű gyerek. Ez sok gondot okozhat a szülőknek és az orvosoknak egyaránt. Klasszikus példa erre a gyermekkori ekcéma, amelynek előfordulása az elmúlt évtizedekben megsokszorozódott.


    A bőr egyik legfontosabb funkciója, hogy „korlátot” képezzen a test és a külvilág között. Normál körülmények között bőrünk képes ellenállni bizonyos fokú mechanikai, fizikai és kémiai sokknak. Túlzott terhelés esetén azonban abnormálisan megnő az ingerekre adott válasza. A hidrolipid membrán az első, amely kémiai ingerek hatására megváltozik. A szappanok és samponok túlzott használatánál a hidrolipid film mellett az alatta lévő stratum corneum természetes nedvességmegkötő faktorait és zsírjait is eltávolítják. Ha a bőr folyamatosan károsodik, a stratum corneum ellenállása fokozatosan csökken. A bőr már nem képes ellátni alapvető védelmi funkcióját, ezért a kemény vegyszerek mélyen behatolhatnak a bőrbe, és gyulladást, például bőrpírt, hámlást és viszketést okozhatnak.

    A napi bőrápolás fő célja az irritáció elkerülése és az epidermisz integritásának megőrzése. Minden szappan, még a „babaszappanok” is kiszárítják a bőrt. A meleg víz zsírtalanít, a hatást fokozza, ha szappanos lemosást alkalmazunk.

    A száraz, érzékeny bőrű csecsemők és kisgyermekek fürdetésére a gyógyszertári fürdetők és -olajok a legjobbak.

    A gyermekek ekcémája a leggyakoribb krónikus bőrbetegség csecsemő- és kisgyermekkorban. Gyakorisága 5-10%, és ez az arány növekszik. Kialakulásában mind genetikai tényezők, mind belső és külső ingerek szerepet játszanak.

    Ajánló   Az ekcéma újbóli kialakulása ellen tehetsz

    A gyermekek ekcémája a légúti és élelmiszer-allergén fontos oka. Az atópiás dermatitisz abnormálisan száraz, irritált bőrrel is társul. Csökken a faggyú, az izzadság és a szaruréteg-zsírtartalom – a tünetek nagy részét a bőr védelmének károsodása okozza.

    A legtöbb esetben a bőrtünetek már csecsemőkorban megjelennek, de a legtöbb beteg fokozatosan „növi ki”. Erős viszketés, és ezért intenzív vakarás jellemzi. A legtöbb ekcémás gyermek bőre szokatlanul száraz.

    A gyermekeknél az ekcéma helyi kezelésének célja a bőr szárazon tartása, a védő zsírréteg helyreállítása, a bőr védelme a külső irritáló hatásoktól, a gyulladás (és a fájdalmas viszketés) csökkentése, valamint a túlzott fertőzések csökkentése.

    Ajánló   5 dolog, amit tudnod kell, ha ekcémád van

    Bőrápoló termékek: testápoló, zsíros testápoló, bőrpuhító, természetes hidratáló tényezőket helyettesítő hidratáló krém. Fontos a megfelelő ruházat, amely kiküszöböli a környezeti allergéneket és irritáló anyagokat.

    Az ekcéma helyi kezelésére szolgáló legfontosabb gyógyszerek a szteroidos krémek és kenőcsök. Furcsa módon a közvélemény, a szülők, de még a munkatársak is félnek ezektől a gyógyszerektől – és gyakran fenntartásaik miatt nem alkalmazzák az előírt kezeléseket. Az orvosoknak megfelelő erősségű, korszerű gyógyszert kell választaniuk ahhoz, hogy a mellékhatások minimális kockázatával gyógyulást érjenek el.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!