2024. április 25. csütörtök
More

    Az influenza vírus halálos fegyvere

    Az influenza A vírus a kutatók szerint egy molekuláris fegyverrel betegíti meg az embereket. Hasonló támadási stratégiát eddig az AIDS kórokozójánál tapasztaltak a tudósok.

    A németországi Braunschweigben lévő Helmholtz-központ, és az erlangeni egyetem közös kutatásai során alaposan megvizsgálták az influenza A vírus felépítését, és úgy találták, hogy a PB1-F2 nevű fehérje felelős a kórokozó fertőző hatásáért. Ez a protein ugyanis károsítja a sejtmembránokat, és így valószínűleg hozzájárul a sejtek elhalásához.

    Lényeges, hogy egyéb betegséget okozó vírusoknál is nagyon hasonló funkciókkal rendelkező fehérjék vannak. A különböző vírusfertőzések tehát szinte azonos molekuláris alapokon játszódnak le.

    Eddig úgy vélték, hogy az influenza A vírus nagyon egyszerű felépítésű, tíz különböző fehérjéből áll, miközben a baktériumok több száz fehérjéből vannak, az ember pedig több tízezer fehérjével rendelkezik. Közben azonban a kutatók egy újabb fehérjét is találtak az influenza vírusban, éppen a PB1-F2-t. Feltételezik, hogy ennek éppen az a feladata, hogy sejteket öljön, és így harcoljon a gazdaszervezet ellen, amelybe betelepült.

    A német tudósok vizsgálatai kimutatták, hogy ez a molekula elpusztítja a sejtmembránokat, különösen a mitokondriumokét, amelyek energiával látják el a sejteket. Sajátos módon hasonló fehérjéket az AIDS kórokozójánál, a HIV vírusnál, valamint a leukémia kiváltójánál találtak. Amennyiben ezek a vírusok valóban közös mechanizmusokkal fertőznek, akkor az orvostudomány és a gyógyszerészet egy napon ugyancsak nagyon hasonló stratégiával léphet fel ellenük – írja a Die Welt internetes verziója.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!