2022. május 16. hétfő
More

  Méhen belüli fertőzéssel függhet össze az asztma

  Összefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.

  A 16 évet átfogó tanulmányban mintegy 400 ezer szülést követtek nyomon Kaliforniában. Megállapították, hogy amikor az anyánál a méh gyulladással járó fertőzése, az úgynevezett korioamnionitisz előfordult és a baba koraszülött is volt, sokkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki asztma a gyerek 8 éves koráig.

  Ezt a gyulladást a hüvely néhány fajta bakteriális fertőzése okozza, például az E. coli vagy a Streptococcus B baktériumcsoport. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóirat hétfői számában közzétett tanulmány szerint a korioamnionitisz szövődményként a terhességek 8 százalékában fordul elő.

  Darios Getahun kutatásvezető szerint tanulmányuk azt bizonyította, hogy az utódnál kialakuló asztma kockázati tényezőjeként függetlenül jelenik meg a koraszülöttség és a méhfertőzés. A szakember hangsúlyozta, hogy megállapításaik rámutatnak a terhesgondozás fontosságára.

  A kutatók 397 852, 1991 és 2007 közötti szülés adatait elemezték. Ha az anyának méhfertőzése volt és a baba koraszülöttként jött világra, akkor a fekete gyerekeknél 98 százalékkal, a spanyolajkúaknál 70 százalékkal, a fehéreknél pedig 66 százalékkal emelkedett az asztma kockázata.

  2006-ban közel 10 millió amerikai gyereknél diagnosztizáltak asztmát, 6,8 millió gyereknek volt asztmás epizódja, így ez a leggyakoribb krónikus gyerekkori betegség az Egyesült Államokban.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!