2024. április 19. péntek
More

    Visszafordítható a kokain agyra gyakorolt hatása

    Egereken végzett kísérletek során svájci kutatóknak sikerült visszafordítani a kokain agyra gyakorolt hatását; a kutatás eredményeként könnyebbé válhat a drogfüggők kezelése.

    Tudósok az agy azon területét vizsgálták, amelyről tudták, hogy az örömérzetet és függőséget okozó kábítószerek hatással vannak rá. Az egerekkel végzett kutatások során sikerült megtalálni a kokain hatására hiperaktívvá vált sejtek gátlásának módját.

    A szakemberek sokáig vizsgálták, hogy az agy melyik részére fejti ki hatását a kokain, azonban ez volt az első kutatás, amely felismerte a kokain hatásának elfojtásához szükséges mechanizmusokat – mondta Christian Luscher, a tanulmányt vezető svájci idegkutató.

    „Egy kirakójáték eddig ismeretlen alkotóelemét, a sejtek normális működéshez való visszatérésének módját sikerült megfejteni” – tette hozzá.

    A receptorok, azaz jelfogók olyan fehérjék, amelyek az agyban létrejövő információk átviteléért felelősek és amelyek a kielégülést és az örömérzetet okozzák, így meghatározó szerepet játszanak a drogfüggőség kialakulásában is.

    A Genfi Egyetem kutatói azokat a receptorokat vették célba, amelyek a kokain hatása alatt felpörögnek. Annak érdekében, hogy a drog hatására kialakult egyensúlyhiányt megszüntessék, az érintett receptorokat új jelfogókkal kellett helyettesíteniük. Ezért a receptorok egy másik csoportját serkentették, hogy elfojtsák a hiperaktív sejteket.

    A kutatási eredményeket felhasználva a jövőben könnyebbé válhat a kábítószerfüggők kezelése, mert a kutatók már tudják, miként változtathatják meg a drogok emberi agyra gyakorolt hatását.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!