2023. március 27. hétfő
More

  Vércsoportod befolyásolhatja a 60 éves kor előtti agyvérzés kockázatát – állapítja meg a tanulmány

  A kutatók megállapították, hogy az A vércsoportú embereknél nagyobb a kockázata a stroke kialakulásának 60 éves koruk előtt, mint más vércsoportokban.


  Az új metaanalízis szerint ezzel szemben az O-s vércsoportúakban kisebb a valószínűsége annak, hogy korán kialakuló stroke-ja lesz.

  A kutatást az egyesült államokbeli Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának tudósai által vezetett csapat végezte, akik a genetikai jellemzők, például a vércsoport és a stroke-hoz való viszonyát vizsgálták.

  Ennek érdekében 48 genetikai vizsgálat adatait vizsgálták meg 18 és 59 év közötti felnőttek ischaemiás stroke-jairól. Az ischaemiás stroke-ot az agy véráramlásának elzáródása okozza.

  A vizsgálatok összesen körülbelül 17 000 stroke-os beteget és közel 600 000 egészséges kontrollt vontak be, akik soha nem tapasztaltak stroke-ot.

  “Érdekelt bennünket a stroke genetikai meghatározóinak azonosítása” – mondta a tanulmány társkutatója, Braxton Mitchell az Euronews Nextnek.

  “Régóta tudjuk, hogy az agyvérzésnek van egy nagy környezeti összetevője, de van genetikai összetevője is” – mondta Mitchell, a Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszora.

  Ennek további vizsgálata érdekében kollégáival átnézték az emberek genetikai profilját, és végül összefüggést találtak a korai stroke és a kromoszóma azon területe között, amely az ember vércsoportját meghatározó gént tartalmazza.

  Az embernek négy fő vércsoportja van, A, B, AB és O, és az ember vércsoportját a szüleitől örökölt gének határozzák meg. Az O vércsoport a leggyakoribb.

  A kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknek korán kifejlődött a stroke, nagyobb valószínűséggel volt A vércsoportja és kisebb valószínűséggel O vércsoportja, összehasonlítva a késői stroke-ban szenvedőkkel és azokkal, akiknek soha nem volt stroke-ja.

  “Az A-típusú vércsoport körülbelül 16 százalékkal növeli a korai stroke kockázatát, de csak körülbelül 5 százalékkal a később jelentkező stroke kockázatát” – mondta Mitchell.

  “Ha 0-s vércsoportod van, 12 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy korai stroke-ot kapj, míg a későbbiekben csak 4 százalékkal kisebb az esélye.”

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!