2023. március 27. hétfő
More

  Tanulmány: az omega-3 zsírsav nem hatásos Alzheimer-kór ellen

  Nem lassította az omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítő az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek szellemi hanyatlását, egészséges emberek enyhe memóriapanaszaira azonban ígéretes – közölték amerikai kutatók egy Bécsben megrendezett nemzetközi konferencia alkalmából.

  A 18 hónapig tartó, állami támogatással végzett, mintegy négyszáz fős felmérésben egy omega-3 zsírsavat, az úgynevezett dokozahexaénsavat (DHA) szedték a résztvevők. A hatóanyag nem javított azok állapotán, akiknél már valamilyen mértékben kifejlődött a betegség.

  “A teszteredmények nem támasztják alá, hogy az Alzheimer-kóros pácienseknél rutinszerűen DHA-t kellene használni” – jelentette ki Joseph Quinn kutatásvezető, a portlandi Oregon Egyetem munkatársa.

  Egy másik, hathónapos tanulmány azonban előnyösnek találta a DHA-kiegészítő szedését olyan egészséges embereknél, akiknek a memóriájával csak kisebb gondok adódtak: a hatóanyag segítette, hogy elméjük újra élesebb legyen. “A hatás körülbelül annyi, mintha valaki három évvel fiatalabb lenne” – mondta a szert gyártó cég kutatója.

  Mindkét tanulmányt az Alzheimer-kórról rendezett, Bécsben zajló nemzetközi konferencián ismertették a szerzők.

  A vizsgálatok azt mutatják, hogy a világszerte 26 millió embert érintő, szellemi és fizikai leépüléssel járó, halálhoz vezető kór kezelését igen korai szakaszában kell elkezdeni ahhoz, hogy eredménnyel járjon.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!