2024. március 28. csütörtök
More

    Gyulladásgátló a bor

    Sok tudományos vizsgálat igazolta, hogy a mérsékelt borfogyasztók ritkábban kapnak szívinfarktust, mint azok, akik sokat isznak vagy egyáltalán nem fogyasztanak szeszt. Egy új vizsgálat most azt jelzi, hogy azoknak a hölgyeknek, akik rendszeresen, de kevés bort isznak, lényegesen kisebb mértékű az érrendszerében az a különös, lassú gyulladás, ami az érelmeszesedés alapja.

    Dr. Emilio Sacanella és munkatársai Barcelonában vizsgáltak 35 egészséges hölgyet, akik a főétkezéshez rendszeresen ittak egy-egy pohár bort. A vizsgálati személyek először négy hétig kihagyták ebédjük vagy vacsorájuk alkalmával megszokott italukat, majd véletlenszerű kiválasztás szerint négy hétig vagy vörös-, vagy fehér borból fogyasztottak egy decit, aztán megint egy hónapos borszünet következett és azok, akik a vizsgálatot vörösborral kezdték, négy hétig fehér bort kaptak és megfordítva.

    A munkacsoport arra volt kiváncsi, hogy történik-e valami változás azoknak a gyulladásjelző anyagoknak a vérszintjében, melyek bizonyos mértékben az érelmeszesedés kifejlődésére jellemzőek, de ezen kívül megmérték a vérzsírok szintjét is.

    A vérkoleszterin maghatározása azért volt fontos, mert azt már korábban is sok tanulmány mutatta, hogy az alkohol – kiváltképp a vörösbor – emeli a „hasznos” HDL-koleszterin mennyiségét, ami az érelmeszesedés kifejlődése ellen védő hatású, Dr. Sacanella és kutatócsoportja viszont úgy vélte, hogy ezzel a hatással önmagában a mérsékelt borivás kedvező hatása nem magyarázható.

    A mérések azt bizonyították, hogy a hasznos koleszterin szintjét mind a vörös-, mind a fehér bor megemelte, a gyulladásjelző fehérjék értéke pedig csökkent, de nem egyformán: a vörösbor sokkal erélyesebb hatású volt.

    A vörösborban nagyobb a polifenolok koncentrációja, mint a fehérben és ezek a kémiai anyagok erős antioxidánsok, ezzel gátolva az ütőerek belső felszinén a zsírnemű anyagokat „lerakó”, LDL-koleszterin koszorúereket szűkítő tulajdonságát.

    Dr. Sacanella szerint az a felnőtt, akár férfi, akár nő, aki rendszeresen fogyaszt étkezéskor mérsékelt mennyiségű bort – hölgyek legfeljebb naponta két decit, az urak összesen három decit -, az tartsa meg ezt a szokását, mert a szeszt soha nem ivókhoz képest az infarktus kockázata csaknem egyharmadával csökken. Ennek magyarázata viszont valószinűleg nem csak a HDL-koleszterin szintjének emelkedése, hanem az érelmeszesedés lényegét jelentő, lassú gyulladásos folyamat fékezése is.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!