2024. április 19. péntek
More

    Tesztoszteronnal az elhízás ellen?

    A férfiak tapasztalhatják: 40 év felett nehéz fogyni. Az ok ugyanaz, mint a nőknél: megváltozik a szervezet hormonháztartása. Férfiak esetében a tesztoszteron pótlása segíthet az ifjúkori testalkat megőrzésében – állítják a kutatók.

    A fogyókúrás szakemberek általában hallgatnak róla, de 40 év felett nagyon nehéz a fogyás a hagyományos, megszokott módszerekkel, azaz a megfelelő étrend és a sport segítségével – írja a Science et Avenir című francia tudományos havilap a kérdést körüljáró összeállításában. Ennek oka: az idő előrehaladtával egyre csökken azon hormonok (így például a növekedési hormon) aránya a szervezetben, amelyek a zsírok eltüntetésében is szerepet játszanak.

    A belgiumi Gent egyetemén Alex Vermeulen professzor egy másik hormon, a tesztoszteron szerepét vizsgálta, s azt tapasztalta, hogy a férfiaknál a húszas és a hatvanas életkor közötti négy évtizedben a tesztoszteron mértéke felére csökken, miközben az izomzat 20 százaléka is eltűnik. A seattle-i egyetem egyik kutatója, Elaine Tsai egyenesen azt állítja, hogy a tesztoszteron mértékéből következtetni lehet a külső alakulására: 110, jó egészségi állapotban lévő, 40 év alatti férfinél megmérte a tesztoszteron szintjét és a szervezetükben felgyülemlett zsírtömeget, majd hét és fél évvel később megismételte a vizsgálatot, s azt tapasztalta, hogy akiknél az első vizsgálatnál a legkisebb volt a tesztoszteron-szint, azok híztak el a legjobban.

    A hormonháztartás változása az élet második felében elkerülhetetlen: ám az orvosok szerint sok mindent lehet tenni e változások csökkentésére. 50 éves kor felett például a nőknél hasznos lehet a két nemi hormonra, az ösztrogénre és a progreszteronra alapuló kezelés – ami pedig a férfiakat illeti, a nemrégiben Genfben tartott, s az öregedéssel foglalkozó világkongresszuson a résztvevők négyötöde helyeselte 50 éves kor felett tesztoszteron adását. Egyébként mind a női, mind a férfi hormonbevitel csökkenti az elhízás esélyét, karcsúbbá teszi az alakot – írja a francia lap.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!