2024. április 26. péntek
More

    Árulkodó proteinek

    Számos pusztító betegség – többek között a mellrák, a Parkinson- és az Alzheimer kór – tünetei ma még csak akkor diagnosztizálhatók, ha már meglehetősen előrehaladott a folyamat. A texasi Houstonban működő Power3 Medical Products gyógyszergyár bejelentette, hogy új, egyszerű vér-, s netán genetikai vizsgálathoz kapcsolt diagnosztizáló eljárásával a pusztító betegségeket okozó káros enzimek, fehérjék jelenléte már akkor megállapítható, amikor éppen csak megjelennek a szervezetben.

    Hasonló híreket – elsősorban a rákmegelőzésre törekvő kutatók és a nyomukba szegődött sarlatánok – oldaláról már eddig is sokszor kaphattunk. Ám a Power3 kutatóinak bizonyíthatóan sikerült olyan proteineket találni, amelyek – közlésük szerint – a vérvizsgálatkor elárulják a betegséget okozó anyagok jelenlétét. Az „árulkodó proteinek” kutatása része a proteomikának nevezett modern kutatási ágnak, amelynek keretében eddig 22 proteint (fehérjét) elemeztek.

    Az Oklahoma City-i Mercy Women’s Center-ben kontrollként – 60 olyan vérmintát vizsgáltak, amelyek véradóit és esetleges betegségüket már regisztrálták, de a kutatókat a minták jellegéről nem tájékoztatták. A már tudottan fertőzött mintákról 97 százalékban állapították meg, hogy pozitívak, az egészségesekről 93 százalékos biztonsággal, hogy negatívak. Most folyik egy újabb, 100 mintás vizsgálat és a tervek szerint az új módszer 2008 elején már klinikai ellenőrzésre kerülhet.

    Az eljárás a veszélyes betegségeket előidéző gének vizsgálatával együtt hatásos védelmet nyújthat a legpusztítóbb kórok megelőzésére. A BRCA-1 és -2 jelű gének például jelzik, hogy a páciens szervezetében észlelhető a mellrákra hajlamosság. Ha a génvizsgálat ilyet állapít meg, az új protein alapú vérvizsgáló anyag azonnal elárulhatja, hogy a betegség is jelen van-e már a szervezetben.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!