2022. szeptember 26. hétfő
More

  A jó koleszterin a memóriát is védi

  Azoknak a középkorú embereknek, akiknek alacsony a védőkoleszterin-szintje, nagyobb a kockázata memóriájuk romlására, amely a szellemi leépülés különböző formáinak előjele is lehet – közölték európai kutatók.

  A tanulmányban 3700 brit férfi és nő egészségügyi adatait elemzik Archana Singh-Manoux vezetésével. Azt találták, hogy a nagy sűrűségű zsírszállító fehérje (HDL, vagy védőkoleszterin) csökkenő szintje összefüggésbe hozható a memória hanyatlásával hatvan éves korra.

  A népesség öregedésével egyre több embert érint világszerte az Alzheimer-kór. A kutatók megkísérlik azonosítani azokat a kockázati tényezőket, melyek már évekkel a betegség megjelenése előtt felbukkanhatnak.

  A kutatók a vizsgált személyek vérének koleszterinkoncentrációját mérték, valamint átlagosan 55, majd 60 éves korukban egyszerű memóriatesztet végeztettek el velük. A teszt abból állt, hogy 20 szó elhangzása után két perc alatt annyit le kellett írniuk a résztvevőknek, amennyire emlékeztek.

  55 évesen azoknál, akiknek alacsony volt a HDL-szintje, 27 százalékkal nagyobb volt a memóriaromlás kockázata, mint a magas HDL-szintű embereknek. 60 évesen ez a különbség már 53 százalék volt. Az alacsony HDL-szint 40 milligrammnál kisebb, a magas pedig 60 milligrammnál nagyobb értéket takar deciliterenként.

  A nagy sűrűségű zsírszállító fehérjék (HDL) szerkezete olyan, hogy akár a sejtfalról is képesek összegyűjteni a felesleges koleszterint és elszállítani a májba, amely lebontja a vérzsírokat.

  A vér teljes koleszterinszintje és a memória hanyatlása között nem találtak összefüggést a kutatók, akik tanulmánya az Amerikai Szív Társaság lapjában jelent meg.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!