2024. április 25. csütörtök
More

    Növeli az Alzheimer-kór esélyét a helytelen táplálkozás

    Egérkísérletekben igazolta a koleszterin és a helytelen táplálkozás hozzájárulását az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatához a stockholmi Karolinska Intézet kutatója.

    Kilenc hónapig zsírdús és cukrozott eleséggel táplálta a kísérleti egereket Susanne Akterin, a Karolinska Intézet Alzheimer-kórt kutató központjának munkatársa. Az elpusztult állatok agyában a kórra jellemző, abnormálisan összecsapódott idegsejteket mutatott ki.

    „Az egerek agyát megvizsgálva, olyan kémiai elváltozást találtunk, mely nem különbözik az Alzheimeres-agyban találhatótól. Gyanítjuk, hogy a nagymértékű zsír- és koleszterinbevitel a genetikai tényezőkkel kombinálódva, hátrányosan befolyásolhatja az agy állományát, ami aztán hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához” – magyarázta nyilatkozatában Akterin.

    A szellemi leépüléssel járó kór pontos oka ma még ismeretlen. A jelenleg legkorszerűbb szerek az agyban összecsapódó béta-amiloid fehérje-plakkok eltávolítását célozzák meg. Egy másik kutatási irányban a kóros tau-fehérjék lerakódását kívánják megakadályozni.

    Akterin és csoportja az apoE4 jelű génváltozatra összpontosított a kísérletek során. A koleszterin szállításában résztvevő génváltozat az emberek 15-20 százalékánál található meg, és növeli az Alzheimer-kór kockázatát. A génmódosítással létrehozott kísérleti egerek ezt a változatot hordozták. A kilenchónapos vizsgálat végén az egerek agyában kóros tau-fehérje lerakódásokat találtak, valamint csökkent egy Arc jelű fehérje mennyisége, melynek az emlékek tárolásában van szerepe.

    A svéd kutató szerint eredményei jelzik, hogyan lehetne tenni a kór megelőzéséért, az Alzheimer-kór azonban igen összetett hátterű, ezért további kutatások szükségesek feltérképezéséhez.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!