2023. február 5. vasárnap
More

  Féreggén segíti az oxigénhiányos sejtek túlélését

  A szélütés vagy szívinfarktus miatti oxigénhiányos sejtek megmentését is segítheti egy aprócska féregben most azonosított gén tanulmányozása – állítják amerikai kutatók.

  A C. elegans nevű, alig száz sejtből álló, átlátszó féreg a genetikai kutatások modellállata, mert fehérjéket kódoló génjeinek jelentős része megfelel a fejlettebb élőlények, így az ember génjeinek.

  A Science tudományos magazinban közölt tanulmányukban a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a féregben azonosítottak egy olyan gént, amely lelassítja a sejtek működését, ha túl kevés oxigénhez jutnak. Ez a sejtek túlélését jelentheti oxigénhiányos állapotokban. Az oxigénhiányos állapotban való túlélést “hibernálással” segítő gén a sejtek energiaközpontjában, a mitokondriumban található.

  “Új megközelítéseket keresünk, hogy megértsük, miért pusztulnak el a sejtek, ha kevés az oxigén” – mondta Michael Crowder kutatásvezető.

  Egy másik kísérletben azt vizsgálták, hogyan hajtogatják össze a gének a termelődött fehérjéket optimális formára. A nem megfelelően “csomagolt” fehérjék működésében zavarok keletkeznek, márpedig az alacsony oxigénszint összefüggésben van a rosszul összehajtogatott fehérjék nagy arányával. A kutatók úgy találták, hogy a sejtműködés lelassítása a hibás fehérjék okozta kárt is csökkentette.

  Következő lépésként a csoport megvizsgálja, vajon emlősök idegsejtjei is megvédhetők-e ezzel a megközelítéssel.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!