2022. december 4. vasárnap
More

  Negyven ezer éve is evett halat az ember

  Negyven ezer éve élt elődünk rendszeresen evett halat – állapították meg német kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

  A tudósok egy fehérje, a kollagén kémiai összetételét elemezték abban az ősi csontvázban, melyet a Peking mellett Tianjüan-barlangban találtak, ebből vontak le következtetéseket az ősi étrendre.

  A kutatók úgy vélik, a halászat komoly erőfeszítést igényelt abban az időben, mert nagyon primitív eszközei, például durva kőpengéi voltak csak az akkor élt embereknek.

  “Ez az elemzés szolgáltatja az első közvetlen bizonyítékot arra, hogy Kínában a korai modern ember a tengerből származó élelmet is fogyasztott, következtethetünk létfenntartásukra és a népesség változására” – mondta Michael P. Richards, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa.

  Más kutatók elmélete szerint a halfogyasztás segítette, hogy az ember agya nagyobb legyen, noha a szárazföldi állatokból származó fehérjék emberi étrendbe kerülése is igen fontos tényező volt mintegy kétmillió éve.

  Richards szerint az emberi étrendben megemelkedett halmennyiség azt jelzi, hogy a népesség a modern ember eurázsiai térnyerése idejében hirtelen növekedett, ezért új élelemforrás után kellett nézni.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!