2023. március 23. csütörtök
More

  A vasexporter fehérjének kulcsszerepe van a mellrák alakulásában

  Egy fehérje, amely a vasat szállítja a sejtekben, felhasználható a rákos daganatok növekedésének lelassítására, a mellrák gyógyítására – állapították meg amerikai kutatók.

  Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem szakemberei kimutatták, hogy a ferroportin nevű, vasexporter fehérje szintje jóval alacsonyabb a melldaganatokban, mint a normális szövetekben.

  A ferroportin hiánya a vas felhalmozódásához vezet a sejtekben, és ezáltal lehetővé válik a daganat növekedése, esetleg még agresszívebbé válása – magyarázta Suzy Torti, az észak-karolinai intézmény biokémikus professzora, a Science Translational Medicine szaklapban közzé tett tanulmány egyik vezető szerzője.

  Amikor a kutatók helyreállították a ferroportinszintet egerekben lévő melldaganatokban, a tumorok növekedése lelassult. “A ferroportin képes elszállítani a vasat a sejtből. Tehát ha visszahelyezzük a sejtbe, eltávolítja a daganat növekedésének stimulánsát” – hangoztatta Torti.

  “Felfedezésünk azt sugallja, hogy a ferroportin jelentős hatással van a rák viselkedésére” – tette hozzá a szakember.

  Hangsúlyozta azt is, hogy a betegeknek nem kell változatniuk a vas mennyiségén étrendjükben, mivel a kutatás a sejtben lévő, nem pedig az étrendben található vasra összpontosult.

  A kutatók megvizsgálták 800 mellrákos nő adatait is, hogy megállapítsák, találnak-e kapcsolatot a ferroportinszint és a rákos betegek hosszú távú életkilátásai között. Kiderítették, hogy az alacsony ferroportinszint jól jelzi a mellrákos nők kedvezőtlen életkilátásait, illetve, hogy a legagresszívebb daganatoknál volt a legalacsonyabb ennek a fehérjének a szintje.

  Jó hírrel is tudtak szolgálni: a magas ferroportinszint 90 százalékban jelez esélyt arra, hogy jók a mellrákos beteg hosszú távú kilátásai.

  “A vasszabályozás markereként használva a ferroportin hasznos eszköz lehet a mellrák prognózisában, és segítheti a közvetlen terápiát is. A jövőben a ferroportin, illetve a ferroportinszintre ható fehérjék arányába való beavatkozás hatékony mellrákkezelési mód lehet” – fogalmaznak tanulmányukban a szakemberek.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!