2023. június 3. szombat
More

  Tanulmány: a nők ráncaiból megjósolható csontjaik töréskockázata

  Egy nő arcán lévő ráncok megjósolhatják, mekkora valószínűséggel fog csonttörést elszenvedni – állítják amerikai kutatók tanulmányukban.

  Mivel a bőrben és a csontokban lévő fehérjék koncentrációja kapcsolatban van egymással, ezért ha egy nő arca és nyaka erősen ráncos, akkor nagyobb nála a csontsűrűség csökkenése miatt bekövetkező csonttörés kockázata – vélik a Yale Egyetem kutatói.

  A szakemberek 114, a változókor kezdetén járó amerikai nőt vizsgáltak meg, akiknek utolsó menstruációja három éven belül volt. A nők nyakán és arcán tizenegy helyen mérték a bőr tulajdonságait. Egy durométer nevű keménységmérő szerkezettel értékelték, hogy mennyire volt tömör szerkezetű, feszes az orcák és a homlok bőre. A csonttömeget és a csontsűrűséget hordozható ultrahang- és röntgenkészülékkel mérték.

  “Úgy találtuk, hogy a bőrráncok mélyülése és rosszabbodása összefüggött a kisebb csontsűrűséggel a tanulmány résztvevői körében” – mondta Lubna Pal, a Yale orvosi karának nőgyógyász professzora. A kapcsolat függetlennek bizonyult a kortól vagy más ismert, a csontok sűrűségére ható tényezőktől.

  Pal szerint megállapításuk azért fontos, mert a látható fizikai megjelenést hozza összefüggésbe a nem látható csontszerkezettel, így lehetőség nyílik arra, hogy az orvosok könnyebben, költséges vizsgálatok nélkül, akár egy pillantással azonosíthassák a változó korban lévő nőknél a csonttörés kockázatát.

  Kutatási eredményeiket az Endokrin Társaság Bostonban megrendezett konferenciáján ismertették a Yale munkatársai.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!