2024. április 28. vasárnap
More

    Milyen gyakran kell fogat mosni? Íme, mit mondanak a fogorvosok

    Milyen gyakran kell fogat mosni a legjobb tisztaság érdekében? Minddenki különböző mennyiséget mond, attól függően, hogy mit és mikor eszünk, valamint különböző egyéb életmódbeli tényezőktől függően. Két fogorvos elárulja, hogy mit érdemes tudni erről az alapvető szájápolási rituáléról.


    Fiatal korunktól kezdve azt mondják, hogy naponta mossunk fogat. Még a fogászatban elért technológiai fejlődés ellenére is ez a szakértő által ajánlott módja a fogak, az íny és a száj egészségének ápolására.

    Ahogy azonban idősebbek lettünk, a fogmosás egy kicsit bonyolultabbá vált. Minden az esztétikáról szól, hogy a legjobb fogfehérítő fogkrémek kiválasztásával a legfehérebb mosolyunk legyen, vagy arról, hogy a lehető legegyenesebbek legyenek. Néha vissza kell térni az alapokhoz, és megtanulni, hogyan kell helyesen fogat mosni.

    Milyen gyakran kell fogat mosni?

    Ha jó szájhigiéniát szeretnél fenntartani, naponta kétszer fogat kell mosnod. Ideális esetben 30 perccel reggeli előtt, majd este, vacsora után 30 perccel, mondja Dr. Hanna Kinsella fogorvos és az Icy Bear Dental alapítója.

    „A 30 perces várakozás lehetővé teszi, hogy a zománc megkeményedjen, és megakadályozza, hogy a fogmosás megkopjon” – mondja. „Fontos, hogy ragaszkodj ahhoz, hogy csak kétszer, legfeljebb háromszor moss fogat, mivel az ennél több fogmosás a fogzománc kopásával károsítja a fogaidat.”

    Talán meglepő lehet, hogy nem szabad minden étkezés után fogat mosni, hiszen az évek óta tartó rémhírterjesztés azt tanítja, hogy az ételek az egészséges fogak és íny ellenségei, ezért azok azonnali eltávolítása a helyes út. De naponta kétszer a legjobb fogkrémmel elég ahhoz, hogy a fogmosás minden előnyét élvezhessük.

    „A fogmosás nagyon fontos a szájhigiénia szempontjából, mivel eltávolítja és megelőzi a lepedék felhalmozódását. Ez a fehér baktérium rombolja a zománcot, szuvasodást okoz, és növeli az ínybetegségek kockázatát” – mondja Dr. Kinsella.

    Ez a tökéletes szám ahhoz is, hogy kihasználjuk a többi kulcsfontosságú egészségügyi előnyöket, amelyekre sokan nem is gondolnak. „A fogmosás eltávolítja az ételmaradékot is, amely megmaradhat a szájban, és rossz szagot okozhat” – teszi hozzá. „Mindenki azt hiszi, hogy a fogmosás csak a száj egészségét szolgálja, pedig valójában annyira fontos az egész szervezet működéséhez. A száj közvetlen hozzáférést biztosít a baktériumok számára, hogy bejussanak a tüdőbe és a véráramba, ezért a fogmosás megvédi az immunrendszert minden káros dologtól, és biztosítja az általános magas szintű egészségi állapotot”.

    A tisztítási rutin fokozása nem jelenti azt, hogy lehet otthon fehéríteni a fogakat, mondja Dr. Kailesh Solanki fogorvos a Dental Phobia oldalon. „A tisztítás nem befolyásolja a fogak színét. Az étrend, az életmódbeli szokások és az életkor befolyásolja a színt, akárcsak a professzionális fogfehérítés”.

    Ami az egyéb szájápolási rutinokat illeti, mint például a fogselyem használata, ez csak napi egyszer történhet, és fontos, hogy megtanuld, hogyan kell helyesen fogselymet használni, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a feladatból. „Naponta kétszer mossunk fogat, és naponta egyszer használjunk fogselymet” – mondja Dr. Solanki. „Ideális esetben a fogselyem használata este történjen, akkor reggel nem kell fogselymet használnunk, mivel nem ettünk az éjszaka folyamán.”

    Mennyi ideig kell tisztítani a fogakat?

    Dr. Kinsella szerint a két perc csak a minimális időtartam, amit fogmosással kell töltened. Négy percnél tovább azonban ne tedd, mivel ez túlzásba viszi a fogmosást, ami érzékenységet és fogkopást okozhat.

    „Mindig azt mondom a pácienseknek, hogy állítsanak be egy időzítőt, hogy tudják, mikor végeztek, vagy játsszák le a kedvenc dalukat, hogy három-négy percet töltsenek fogmosással. Ha elég gyorsan szoktak fogat mosni, próbáljanak meg lassítani, fogról fogra mosva, felülről kezdve és lefelé haladva. Ez a módszer biztosítja, hogy ne hagyj ki semmilyen lepedéket vagy törmeléket” – mondja.

    Milyen gyakran kell fogkefét cserélni?

    A Centers for Disease Control (CDC) szerint három-négyhavonta érdemes kicserélni a fogkefét vagy az elektromos fogkefe fejét. Ezután a fogkefe elhasználódik, és nem valószínű, hogy megfelelő munkát végez.

    Ami azonban meglepő, hogy az általad használt fogkefe típusa – akár kézi, akár a legjobb elektromos fogkefék közül választasz – ritkán számít. „Minden a következetességen és a rutinon múlik, és ami a legfontosabb, hogy legalább hathavonta menjünk el egy higiénikushoz egy professzionális tisztításra. Eszközökkel nem tudsz olyan szinten tisztítani, mint ők” – mondja Dr. Solanki.

    Az elektromos fogkeféknek is megvannak az előnyei: a legjobbak közül sokan beépített időzítővel rendelkeznek, így pontosan tudod, mennyi ideig kell mosnod a fogad. Az Oral Health Foundation által nemrégiben végzett kutatás szerint azok, akik elektromos fogkefét választanak, egészségesebb ínyük van, kevesebb a fogszuvasodás, és tovább tartják a fogaikat, mint azok, akik kézi fogkefét választanak.

    Dr. Solanki szerint azonban a fogmosás következetessége a legfontosabb.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!