2022. július 1. péntek
More

  A “jó” barna zsírszövetet serkentő fehérjét azonosítottak

  Egérkísérletekben azonosítottak cambridge-i kutatók egy fehérjét, amely az energiát égető barna zsírsejtek aktivitását szabályozza az agyban és a testi szövetekben is.

  A fehér zsírral ellentétben, amely elsődlegesen energiatárolásra szakosodott, a barna zsírszövet energiát éget el a hőtermeléshez. A Cambridge-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy egy fehérje (jele: BMP8B) szabályozza a barna zsírszövetet, így akár potenciális terápiás célpont is lehet – írta az egyetem közleményében (www.cam.ac.uk/research).

  A szakemberek, akik eredményüket a Cell című tudományos folyóiratban tették közzé részletesen, úgy vélik, hogy a barna zsírszövet aktiválása segítheti a folyamatban lévő súlycsökkentési programokat, így új megközelítést jelent az elhízás kezelésében.

  Más fehérjék is vannak az emberi testben, amelyek a hőtermelés növelésére serkentik a barna zsírt, ám ezek – amilyen például a pajzsmirigyhormon – legtöbbször más szervekre is hatnak, ezért nem lennének jó célpontok súlycsökkentő kezelések kidolgozásában. “A BMP8B jelű fehérje azonban nagyon specifikusnak tűnik arra, hogy szabályozza a barna zsírszövet hőtermelő aktivitását” – magyarázta Andrew Whittle, a kutatók egyike.

  Az ember esetében a jónak tartott barna zsír a csecsemőknél fordul elő nagy arányban, ez szolgáltatja számukra az energiaforrást testhőmérsékletük emeléséhez, miközben elégeti a bevitt kalóriát. Ahogy azonban halad előre életkorunk, a barna zsír nagyrészt eltűnik, és helyette “rossz” fehér zsír raktározódik jellemzően a derék körül, hasi elhízást okozva.

  A barna zsír mindazonáltal jelen van még felnőttekben is, és aktív szerepet játszik az anyagcserében. Gyorsítja a glükóz lebontását, így hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez, ha a barna zsír mennyiségét sikerül növelni. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy télen, illetve hidegben, amikor több energiára van szüksége a szervezetnek, hogy hőmérsékletét megtartsa, szintén aktívabb a barna zsír.

  A fogyókúráknál egy ideig ütemesen csökken a testsúly, ám egy idő után beáll egy plató, mert az emberi szervezet nagyon gyorsan reagál a bevitt energia csökkenésére. Amikor ezt észleli, akkor követi is az anyagcsere lassulásával, így változatlan diéta mellett is lassul vagy leáll a fogyás.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!