2024. április 26. péntek
More

    Azonosították a gluténallergiát kiváltó „bűnös hármast”

    Ausztrál kutatók azonosítottak a gluténban három olyan szakaszt, amely kiválthatja az embereknél a sikérfehérjére való érzékenységet, a cöliákiát.

    A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban közzétett megállapítás a gyógyíthatatlannak tekintett állapot mostaninál célirányosabb kezeléséhez vezethet.

    Az arra érzékeny emberekben a búzában, rozsban, zabban, árpában található fehérje, a glutén allergiát vált ki. A fejlett, nyugati országok népességének körülbelül egy százaléka gluténérzékeny, melynek tünete lehet az étvágytalanság, felfúvódás, hasmenés. A gluténallergiásoknál sokszor fordul elő más, immunrendszert érintő egészségügyi probléma is, például diabétesz vagy ízületi gyulladás. A gluténnal szembeni túlérzékenység miatt a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik, aminek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik, felszívódási zavar, vitaminhiány alakul ki.

    Az ausztrál tanulmányban Robert Anderson és munkatársai 244, cöliákiával élő ember vérmintáit elemezték, miután három napon át olyan ételt fogyasztottak a vizsgálatban részt vevők, amely tartalmazott glutént. A vérmintákban az immunsejteket azonosították és mennyiségüket mérték. Mint Anderson kiemelte, bár a gluténnak mintegy 16 ezer komponense van, csak három felelős az allergia kialakulásáért.

    Megállapításuk óta a kutatók olyan szer fejlesztésén dolgoznak, amely nagyon kis mennyiségben tartalmazza a három bűnös összetevőt. Elképzelésük szerint a kis adagokban, rendszeresen bevitt allergénekkel a szervezet immunrendszere lassacskán „megbarátkozik”.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!