2024. március 28. csütörtök
More

    Éljünk hosszabb életet

    Az ember soha nem lesz halhatatlan – de az elmúlt évtizedek kutatásai nyomán számos olyan módszer ismert, amivel meghosszabbítható, s egészségesebbé tehető az élet. Ezeket gyűjti össze egy könyv, az „Éljünk hosszabb életet”, amelyből a La Derniere Heure című belga napilap adott közre jótanácsként is felfogható részleteket.

    A szakértők szerint sok vizet kell innunk: napi minimum öt pohár vízzel csökkenthetjük több rákfajta kialakulásának kockázatát. Erősítenünk kell immunrendszerünket: ehhez hasznosak a különböző multivitaminok és ásványi anyagok – de például az is, ha abbahagyjuk a dohányzást. Harcolni kell a szervezetben lévő úgynevezett szabad gyökök ellen, ugyanis ezek szintén növelik a rák kockázatát. Ennek érdekében együnk sok gyümölcsöt és zöldséget. Vigyünk be a szervezetbe antioxidáns vegyületeket (ilyenek vannak például a szilvában), s együnk sok brokkolit, sóskát, joghurtot, diót, mert ezek segítik a szervezet öregedés elleni küzdelmét.

    Jól meg kell rágni a falatokat: így ugyanis könnyebben fel tudjuk szívni a vitaminokat és ásványi anyagokat. Fogyasszunk kevesebb húst: a vegetariánusoknak 39 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy rákban halnak meg, s 30 százalékkal kevesebb a szívbetegségek kifejlődésére. Használjunk olivaolajat, ez ugyanis tele van A-, E- és D-vitaminokkal, amelyek mind-mind rákellenes vegyületnek számítanak.

    Együnk nagyon sok halat Igyunk teát: ez csökkenti a vérnyomást, óv a szívbetegségektől és növeli a szabad gyökökkel szembeni ellenállóképességet. Igyunk vörös bort, egy-két pohárral esténként: ez stimulálja azokat az enzimeket, amelyek akadályozzák a sejtek pusztulását. Igyekezzünk ne túl sokat enni: ha úgy kelünk fel az asztaltól, hogy egy kicsit még éhesnek érezzük magunkat, akkor ezzel akár 40 százalékkal is lefaragtuk kalóriabevitelünket. Mozogjunk sokat, a sport ugyanis helyreállítja a vérnyomást, a koleszterinszintet, s 75 százalékkal is csökkentheti a szívroham veszélyét. Már napi fél óra rendszeres mozgással is sokat tehetünk egészségünkért.

    S végül még egy tanács a sok közül: nevessünk minél többet Aki legalább napi 15 percet nevet, akár 8 évvel is meghosszabbíthatja életét, ez ugyanis eltünteti a stresszt, csökkenti a vérnyomást, s erősíti az immunrendszert.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!