2024. május 2. csütörtök
More

    A bőr a baktériumok állatkertje

    Egy különleges eljárással felderítették, hogy az emberi bőr csaknem 200 baktériumfajtának ad otthont: egy részük állandó társ, másik részük csupán „átutazó”.

    De nincs ok pánikra, mert a baktériumok nagy része rendkívül hasznos, nélkülük a szervezet nem maradhatna életben, s a bőr – a test legnagyobb szerve – nem kapná meg a kellő védelmet. Nem is egészséges a túl gyakori fürdés, mert a szappanos vízzel egy fontos védőréteget is eltávolítanak a tisztaságmániások.

    A New York-i egyetem orvosi karának kutatói a mikrobák számát a bőrön mintegy 250-re becsülik, de így is számos új baktériumot fedeztek fel, s a kutatás meglepetése, hogy a parányi társutasok változatosabbak, mint korábban vélték.

    Dr. Martin Blaser, a kutatás vezetője kijelentette: egy jó állatkertben is úgy 100-200 faj él, s ezt jóval felülmúlja a bőrön élő baktériumok változatossága.

    Egy felnőtt ember teste mintegy hatvanbillió sejtből áll, ezzel szemben a testben lakó mikrobák száma ennek tízszerese, miközben a bőrön, illetve a szervezet belsejében élő mikróbák eltérnek egymástól.

    A mikrobák a test részét képezik, s az evolúció során együtt fejlődtek az emberi szervezettel – mutatnak rá a kutatók, akik három férfi és három nő alkarjából vettek bőrmintát az elemzéshez.

    Az is kiderült, hogy a férfiak és nők bőrén található baktériumállatkert nem teljesen azonos, úgy tűnik tehát, hogy a nemek közti különbség még ebben is megmutatkozik.

    A kutatásról az amerikai tudományos akadémia kiadványában (PNAS) jelent meg beszámoló.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!