2024. április 25. csütörtök
More

    Mit egyek?

    Frusztráló, ha megpróbálod kitalálni, hogy mitévő legyél. Bármerre nézel, valakinek más a véleménye. Csak egy véleményre van szükséged – és az a sajátod. A tested tudja, mit szeret.

    A sok tápláló étel fogyasztása energikussá, élénkebbé és fiatalabbá teheti a testet. De ezt már tudtad. Annak ellenére, hogy milyen elragadó volt az a feldolgozott snack vagy egy pohár alkohol, tudod, hogy ettől nem lesz jó érzés később. Vessünk egy pillantást arra, hogy a legújabb kutatások és az egészséges életmód szakértői szerint mit érdemes enni a szív egészségéért, ha cukorbeteg vagy, és a fenntartható fogyás érdekében.

    Egyél szénhidrátot?

    Ha meghívnának egy szívkutatóhoz vacsorázni, szerinted szénhidráttal szolgálnának fel? A válasz meglephet. Számos lektorált klinikai tanulmány szerint úgy tűnik, hogy a teljes kiőrlésű gabonák a szív egészségének védelmezői. A teljes kiőrlésű gabonában lévő rostok javíthatják a szív egészségét.

    Ehetnek-e szénhidrátot a cukorbetegek?

    Igen! Bizonyos szénhidrátok részei lehetnek azoknak az ételeknek, amelyeket cukorbetegség esetén fogyaszthatsz. A teljes kiőrlésű gabonák, például a zab, az árpa és a quinoa az étkezési terv részét képezik, amely tanulmányok szerint felnőtt férfiaknál három hét alatt akár 46%-kal csökkenti az inzulinszintet. Kimberly Gomer, regisztrált dietetikus azonban rámutat, hogy nem minden cukorbeteg boldogul a gyümölcsökkel. Az étkezési terv egyes verzióinak tartalmaznia kell gyümölcsöt. A tervet az egyén egészségügyi szükségleteihez kell igazítani. „Nem lehet mindenki számára egyforma” – magyarázza Kimberly. – „Tudjuk, hogy egyedi vagy!”

    Egyél több rostot?

    Valószínűleg, ahogy a tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb amerikai nem eszik elég rostot, ami 38 g/nap, illetve 25 g/nap felnőtt férfiaknál és nőknél. A rostok fontosabbak a porcelántrónnál tett látogatásoknál – a szívednek is segít! A legjobb rostforrások közé tartozik a zab, az árpa és sok zöldség. Ezek a növények kétféle rostot tartalmaznak: vízben oldódót és vízben oldhatatlant. A vízben oldódó rostok számos vizsgálatban kimutatták, hogy számos mechanizmus révén csökkentik a vér koleszterinszintjét. A vízben oldhatatlan rostok kiválóan jóllakottnak éreztet, ezáltal kellemes látogatást tehetsz a porcelán trónnál (segíthet a székrekedés enyhítésében).

    Mik azok a jó szénhidrátok?

    A gyümölcsök, zöldségek, bab, keményítőtartalmú zöldségek és főtt teljes kiőrlésű gabonák mind a jó szénhidrátok példái. A jó szénhidrátok úgy néznek ki, mintha a földből származtak volna, természetesen rostban és vízben gazdagok.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!