2024. március 28. csütörtök
More

    PSA: A hidratálási szükségletek jelentősen megváltoznak az életkor előrehaladtával

    „Csak igyál több vizet!” – ez a wellness-bölcsesség egyik időtlen rögtönzése, amelyet valószínűleg már hallottál. A tanács megérdemli az ismétlést, de a H2O-szükségletei messze nem statikusak. Minden életszakasz kissé eltérő kapcsolatot igényel a vízzel, így rengeteg tanulnivaló van, amikor a hidratáltsági állapotról van szó életkoronként.


    Hogy egyértelmű legyen, rengeteg ok van arra, hogy minden életkorban prioritásként kezeljük a hidratálást. „Egyrészt a víz eltávolítja a salakanyagokat” – mondja Mary Kate Keyes, regisztrált dietetikus, a MindFirst Health and Fitness táplálkozási és wellness igazgatója. „Minden nap lebontjuk az ételt, és az e folyamat során keletkező hulladékot a vesén keresztül eltávolítjuk, hogy vizeletet termeljünk. Ha nem vagyunk megfelelően hidratáltak, ez a hulladék felhalmozódhat, és komoly problémákat okozhat, különösen a vesénkben”.

    A bőséges vízfogyasztás segít szabályozni a testhőmérsékletünket az élet minden szakaszában, és fenntartja a testhőmérsékletünket edzés közben, ami elengedhetetlen a sportteljesítmény optimalizálásához. És a lista folytatódik: „A víz másik fontos funkciója a vérnyomás fenntartása. A szervezetünk keményen dolgozik azon, hogy olyan vérnyomás-zónában tartson minket, amely elég magas ahhoz, hogy a folyadékok egészen a fejünkig pumpáljanak, de nem olyan magas, hogy károsítsa az ereket” – mondja Keyes. „Ahhoz, hogy ez a kényes egyensúly teljes legyen, a megfelelő összetevőket kell a szervezetünknek biztosítanunk, és ez ebben az esetben a vizet jelenti.”

    Ahogyan a fehérjefogyasztásnak és a bőrápolási rutinodnak is fejlődnie kell minden egyes évvel, amit élsz, úgy a vízzel való kapcsolatodnak is fejlődnie kell. Az alábbiakban Keyes ismerteti, hogyan kortyolhatsz tudatosan, ahogy öregszel, valamint azt is, hogy a tested miért vágyhat különböző vízmennyiségekre az élet előrehaladtával. Emeld fel a vizes poharad, és igyunk arra, hogy többet tudj magadról.

    Hogyan változik a hidratálási igényed a kor előrehaladtával?

    Keyes szerint a szükséges vízmennyiség a testösszetételünkkel együtt változik, amely az életkor előrehaladtával természetesen változik. „A legtöbb embernél az évtizedek előrehaladtával a zsírtömeg növekszik, míg a sovány tömeg, vagyis az izomzat csökken. Az izom „nedvesebb”, mint a zsír, így ahogy veszítünk ebből az izomból, elveszítjük a képességünket, hogy megtartsuk a sok vizet” – mondja.

    Az alacsonyabb hidratáltsági szint összefügghet bizonyos vízhajtónak nevezett gyógyszerek szedésével is (amelyek fokozhatják a vizeletürítést, és ezáltal a dehidratáltságot), amelyek idősebb korban a rutin részévé válhatnak. Ilyen például a klórtalidon, amelyet magas vérnyomás kezelésére használnak.

    Ráadásul úgy tűnik, hogy idővel csökken a képességünk, hogy felismerjük, hogy szomjasak vagyunk-e vagy sem. „A trükkös dolog az, hogy a kiszáradás fáradtságnak és zavartságnak álcázhatja magát” – mondja Keyes. Azt is megtudhatjuk, hogy dehidratáltak vagyunk, ha észrevesszük, hogy a vizeletünk ritka vagy sötét színű, vagy ha szédülünk.

    Mindez azt jelenti, hogy a folyadékbevitel alapszintjének meghatározása kulcsfontosságú; ezután megtanulhatsz figyelni a tested jelzéseire is.

    „A napi nyolc, nyolc unciás pohár víz ajánlása a legtöbbeknek jó” – mondja Keyes. Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiája körülbelül 15,5 csésze (vagy 3,7 liter) folyadékot javasol naponta férfiaknak és 11,5 csésze (2,7 liter) folyadékot nőknek. Ez azonban magában foglalja az olyan italokat, mint a kávé és a tea, valamint a hidratáló gyümölcsöket (mint a görögdinnye).

    Ennek ellenére a vízigényed egyedi. „A genetika, a gyógyszerek, a fizikai aktivitás, a tengerszint feletti magasság és az éghajlat befolyásolhatja a vízigényünket” – mondja Keyes. „A legjobb ajánlás, hogy annyi folyadékot igyunk, hogy a vizeletünk világossárga legyen: Gondoljunk a szalma színére, ne legyen túl sötét, és semmiképpen se legyen tiszta”.

    Az alábbiakban Keyes a hidratáltság megőrzésére vonatkozó öt legjobb tippjét adja, amelyeket te is figyelembe vehetsz a hidratáltság megőrzésének eszköztárában, függetlenül attól, hogy hány születésnapi gyertya van a tortádon. És ne feledd: Ha nehezen tudod eldönteni, hogy jól hidratált vagy-e vagy sem, érdemes felkeresned a háziorvosod.

    Ajánló   A hidratálás ezért fontos!

    5 tipp a folyadékpótláshoz, kortól függetlenül

    1. Védekezz a víz unalma ellen

    Ha a sima víz ivása unalmas számodra, Keyes azt javasolja, hogy legyél kreatív, és fogyassz gyümölcsös jégkrémet, vagy igyál a kedvenc gyümölcseiddel átitatott vizet. Például átitathatod a poharad citrommal és uborkával, vagy a görögdinnyés tál alján lévő gyümölcslét egy kancsó vízbe öntheted, és élvezheted a kissé édesített italt.

    2. Figyeld, hogy mennyi alkoholt iszol

    Sajnálom, hogy rossz híreket kell közölnöm, de mivel az alkohol vízhajtó, rendkívül dehidratáló hatással van a szervezetedre. Ha tehát gondot okoz, hogy elég vizet igyál, próbáld meg kihagyni azt a pohár bort vagy sört, és meglátod, hogy idővel jobban érzed-e magad.

    3. Győződj meg róla, hogy a víz olyan hőmérsékletű, amit élvezel

    „Babrálj a hőmérséklettel: Egyesek emberek csak jégkockával szeretik a vizet, de próbáld ki a szobahőmérsékletű vagy akár kissé melegebb hőmérsékletet is. Ha úgy érzed, hogy nagyon muszáj kortyolnod, a melegebb is segíthet” – mondja Keyes. Ha a víztől megfagy az agyad, nem valószínű, hogy tovább kortyolgatod, igaz?

    4. Gyakorold a következetes folyadékpótlást, hogy soha ne dehidratálódj túlságosan

    Ez talán „nem, duh”-nak tűnik, de nagyon fontos. „Ne várd meg, amíg szuper szomjas leszel, hogy vizet igyál” – mondja Keyes. „Ahogy öregszünk, az agyunknak és a nyelvünknek jelző jelek, amelyek azt jelzik, hogy szomjasak vagyunk, már nem működnek olyan jól, így a szomjúságra való hagyatkozás dehidratációhoz vezethet.” Ehelyett próbálj meg beállítani egy időzítőt, vagy tegyél úgy, hogy 20 percenként kortyolsz egy kortyot.

    5. Szállj be az „érzelmi támogató vizes palack” trendbe

    Ha még nem vagy teljesen benne az érzelmi támogatást nyújtó vizes palack trendben, Keyes nagy szószólója annak, hogy vegyél egy palackot, és vidd magaddal mindenhová. Akár egyszerűen csak otthonról dolgozol, akár a barátaiddal mész el egy napra, vidd magaddal azt a vizes palackot – és vedd célul, hogy a nap folyamán mindig újratöltsd.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!