2024. május 2. csütörtök
More

    Ha túl sok a gyomorsav – Égő érzés a szegycsont felett

    A különböző betegségek mellett a gyomorégés gyakori okai lehetnek az életmódbeli anomáliák (túlzsíros étkezés, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás stb.). A tévé-doktor életviteli tanácsokkal szolgál e közkeletű betegség elkerüléséhez.

    Savanyú arcú, lefelé görbülő szájú, sovány emberek láttán máris mindenki arra gondol: fáj, ég a gyomruk, gyomorbetegek. Valóban a gyomorsav túlzott mértékű termelődése mindig gyomorégéssel társul. Ennek a jelenségnek több oka lehet, közös bennük azonban a maró, égő, fájdalmas érzés, ami a has felső részében, a szegycsont mögött jelentkezik. Többnyire éhgyomorra vagy evés után fél-egy órával jelentkezik, de nem egyszer a beteget álmából, éjszaka ébreszti fel.

    A gyomorégés leggyakoribb oka a gyomorsav fokozott termelődésén túl a gyomorsavnak a nyelőcsőbe történő visszaáramlása. Gyakori ok a rekeszizom-sérv és a fekélybetegség is. A gyomorsav visszaáramlást segíti, ha a nyelőcső záróizomzata rosszul működik, és az égő érzést fokozza, ha a gyomorsav mellett pepszint és epesavakat is tartalmaz a gyomornedv.

    A gyomorégés gyakrabban fordul elő dohányosoknál, és mértéktelen alkoholfogyasztóknál. A túl sok kávé és a fűszeres, zsíros étkezés is gyomorégést okozhat. Néhány gyógyszertől és bizonyos stressz-helyzetekben gyakrabban ég a beteg gyomra. A gyomorégéshez gyakran társul köhögés, rekedtség, nehézlégzés. A kivizsgálás során fontos minden más, nem gyomor eredetű betegség kizárása. Szegycsont mögötti égő érzés és fájdalom például a szív hátsó falának infarktusa esetén is jelentkezhet.

    Ami rajtunk múlik

    Gyomorégéskor a beteg azonnal savcsökkentő gyógyszerekhez és elsőnek bizonyára szódabikarbónához nyúl. Rövid távon sikeresen. A háziorvos, ha nem észlel fenyegető tüneteket (nyelési fájdalmat, félrenyelést, vérszegénységet, fogyást, vérzést) szintén a savelválasztást csökkentő és a gyomorsavat lekötni, közömbösíteni képes gyógyszereket rendel – elsősorban fiatal betegeinek. Idősebb korban azonban már ajánlatos megvárni a gyomortükrözés eredményét, s csak azután elkezdeni a kezelést.

    A savas visszafolyást az életmód váltatásával csökkenteni lehet: kövéreknél a fogyás, kényelmes betegeinknél a több testmozgás hatásos lehet. Minden gyomorégős betegnek ajánlott az ágy feji végének néhány centiméterrel történő megemelése. Szűk ruhák, szoros övek kerülendők.

    Az étrend helyes megválasztása rendkívüli jelentőségű. Gyakran együnk, egyszerre kis mennyiséget. Kerüljük a túlzottan fűszeres-zsíros ételeket. Hagyma, paprika, paradicsom, uborka, csokoládé sok embernek okoz gyomorégést. Kávé, tea, citrom csak korlátozott mennyiségben ajánlatos. Az éjszakai „nassolást” iktassuk ki életünkből. Újabban a gasztro-enterológusok engedékenyebbek, és azt mondják: mindenki tudja, hogy mitől ég a gyomra, tehát azt ne egye…

    Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást. Különösen a magas savtartalmú borok és a mértéktelen sörfogyasztás okoznak gyomorégést. Nem egy betegem újságolta meglepetten, hogy gyomorégése minden gyógyszer nélkül, pusztán a dohányzás elhagyására megszűnt.

    3d rendered illustration – painful stomach

    Óvatosan a gyógyszerekkel!

    Rendszeresen gyógyszert fogyasztó betegeink gyakran hozzák vissza hozzánk egy-egy orvosság használati utasítását, amelyen szerepel az úgynevezett „gasztro-intesztinális panaszok” jelzés. Bizony szép számmal találunk gyomorégést okozó gyógyszert, és sajnos az igen sűrűn rendelt gyógyszereink között is. Így például az aszpirin-féleségek, a nem steroid gyulladáscsökkentők, néhány vérnyomáscsökkentő, hörgőtágító orvosságok bizony gyomorégést okozhatnak. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek mellé már a kezelés kezdetén savcsökkentő társ-gyógyszert kell rendelnünk.

    Ha már életmódi és diétás megszorításokkal nem érünk célt, bízzuk a gyógykezelést orvosainkra. Nagyon sok kiváló szerrel rendelkezünk, amelyek közömbösítik a gyomorsavat, csökkentik a savelválasztást és a pepszin koncentrációt.

    Végül néhány szó a szódabikarbónáról. Ősi szer, minden gyomorégéses beteg tudja, hogy gyorsan, de rövid ideig hat. Ne dobjuk el ezt a régi orvosságot, de tudnunk kell, hogy alkalmazásának korlátai és veszélyei is lehetnek. Túl nagy mennyiségben nem ajánlatos fogyasztani. A hirtelen felszaporodó gázok miatt gyomorrepedés alakulhat ki. Szívbetegek számára az emelkedettebb nátriumszint miatt lehet veszélyes.

    A kezeléssel dacoló, makacs gyomorégés esetén feltétlenül az alapos gasztro-enterológiai kivizsgálás a követendő út.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!