2024. április 24. szerda
More

    A kokainista anyák gyermekeinek agyában csökken a véráramlás

    Kamaszkorukra csökken a véráramlás azoknak a gyermekenek az agyában, akiknek az anyja a várandósság idején kokaint használt – állapították meg amerikai kutatók.

    A philadelphiai gyermekkórház orvosai a Pediatrics című orvosi szaklapban publikálták vizsgálatuk eredményét.

    „Hogy ez mit jelent, azt jelenleg még nem lehet biztosan megítélni. Az is lehet, hogy ez változás már születésüktől jelen van a gyerekeknél, ami arra enged következtetni, hogy a terhesség alatt hosszabb ideig érte őket ilyen hatás, vagy elképzelhető, hogy serdülőkorukban alakult ki, mindaddig lappangott” – nyilatkozta a kórház egyik kutatója.

    Az orvosok az MRI (mágneses rezonancia vizsgálat) egy különleges változatát használták a vizsgálatban részt vevő gyerekek agyi véráramlásának mérésére. A megvizsgáltak egyik csoportját születése előtt kábítószeres hatás érte, a másik csoportot nem.

    A kábítószerező anyák gyerekeinek agyában csökkent véráramlást mutatott ki a mászer, s azt is be tudták határolni, hogy az agy mely régiói kaptak kevesebb vért: az agyi látásközpont és a talamusz, amely az érzékszervek információit összehangoló és továbbító idegdúc az agykéreg alatt.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!