2023. június 3. szombat
More

  Mennyibe kerül a penészmentesítés? – 1. rész

  A penészmentesítés átlagos költsége 1108 és 3393 dollár között van, de számos tényező befolyásolhatja a teljes költséget.


  A penész a lakástulajdonosok egyik legrosszabb rémálma: a probléma rejtett természete, a penészgomba spórák belélegzésének lehetséges veszélye, valamint az ismeretlen tényezők és az eltávolítás költségei együttesen félelmetes problémává teszik a penészt. Számos tényező befolyásolja az eltávolítás teljes költségét, beleértve a penész elhelyezkedését és típusát, a probléma méretét és a szükséges orvoslás módját. A penész kezelése lehet olyan egyszerű, mint egy fehérítő mosás, vagy olyan bonyolult, mint a gipszkarton és a csempe panelek eltávolítása a felület alatti mélytisztítás érdekében, de függetlenül attól, hogy mekkora a penészprobléma, van mód a javításra. Tehát mennyibe kerül a penészmentesítés? Az Angi és a HomeAdvisor szerint a penészmentesítés általában 1108 és 3393 dollár között, azaz átlagosan 2235 dollárba kerül a lakástulajdonosoknak.

  Minden házban van némi penész: Fontos megérteni, hogy minden spóra teljes eltávolítása lehetetlen, ezért a „penészeltávolítás” kifejezés egy adott növedék kimetszésére utal, nem pedig arra a lehetőségre, hogy az otthont teljesen penészmentessé tegyék. A penész jelenléte nem a ház tisztaságát jelzi, hanem a nedvesség jelenlétét, amelyet valószínűleg korrigálni kell. A probléma forrásának és méretének felmérése segít a lakástulajdonosoknak megbecsülni, mennyit kell költeniük a veszélyes penész eltávolítására otthonukból.

  Tényezők a penészmentesítés költségének kiszámításához

  A penész eltávolításának költségeit a legnagyobb mértékben a penész helye, mérete és típusa határozza meg, valamint a terület munkaerőköltsége. A szem elől elrejtett vagy nehezen hozzáférhető penészgomba eltávolítása nagyobb kihívást jelent, ezért eltávolítása többe kerül. Nem meglepő módon a nagy növedékek eltávolítása költségesebb lesz, csakúgy, mint a penészgombák bizonyos típusai, amelyek ellenállnak a penészeltávolítónak, agresszív terjesztők vagy különösen veszélyesek a belégzésre.

  Helyszín az otthonban

  A penész helyétől függően a lakástulajdonosok ecettel, fehérítővel vagy penészeltávolító spray-vel távolíthatják el. A falon lévő penész eltávolítása meglehetősen egyszerű lehet, de a rejtett vagy nehezen hozzáférhető helyeken bontásra, vagy a vállalkozónak a pincében vagy mászóhelyen való átkúszására lehet szüksége. A helyszín határozza meg az eltávolítás legjobb módját, és azt, hogy szükség van-e az egyik legjobb penészeltávolító cég bérlésére.

  • Tetőtér: A tetőtéri penészeltávolítás költsége több okból is széles. Egyrészt a tetőterek általában nyitott terek, könnyen megközelíthető, ami az átlagos 1000 és 4000 dollár közötti tartomány alatt tarthatja a költségeket. A padlások azonban gyakran sötétek, rosszul szellőznek, és ki vannak téve a szellőzőnyílások és a tetőszivárgás miatti nedvességnek. Ha a tetőtérben fennáll a penészgomba-probléma, az eltávolítási költségek elérhetik a 7000 USD-t is, azon felül, hogy a probléma forrását javítani kell a tetőn.
  • Pince: Nyirkos pincében növekvő penész esetén nagyszerű ötlet szakembert megbízni a probléma felmérésére és esetleges megszüntetésére. Ennek részben az az oka, hogy hacsak nincs nyilvánvaló szivárgás, nehéz lehet megtalálni a penész forrását az alagsorban, és azért is, mert a burkolatok vagy kész falak mögé rejtőzhet; egy szakember jobban tudja majd kiszűrni a növekedés nagyobb körét. Általánosságban elmondható, hogy az alagsori penészedés professzionális eltávolítása 500 és 3000 dollár között mozog, az alapfalak vízszigetelésének vagy tömítésének költségein felül.
  • Légcsatornák: A légcsatornák meglepően sok penészesedést hordozhatnak, és különösen aggodalomra adnak okot, mivel a spórákat az otthon minden részében permetezik, ösztönözve a növekedést más területeken. Nehéz elég jól megtisztítani a csatornákat ahhoz, hogy minden spórát eltávolítsunk, ezért fontos a szakmai segítség. A légcsatornák tisztítása átlagosan 270 és 490 dollár között van. A penész eltávolítása után gazdaságosabb, ha évente egyszer vagy kétszer rendszeresen tisztítják a légcsatornákat, hogy megakadályozzák az új spórák megtelepedését.
  • Gipszkarton: A gipszkartonon az egyszerű felületi penészedés visszaszorítása átlagosan 1000 dollár körül van, de a gipszkarton porózus. Ha a penészgomba már régóta jelen van, vagy ha a penész hátulról nőtt át a gipszkartonon, akkor lehetséges, hogy a kármentesítéshez el kell távolítani az összes gipszkartont és mindent, ami mögötte van, ami akár 20 000 USD-t is elérhet.
  • Kúszóterület: A bejárási terek mérete általában korlátozott, ami azt jelenti, hogy a teljes tisztítandó terület kisebb. A tér szűkössége azonban azt is jelentheti, hogy a kármentesítés hosszabb időt vesz igénybe, és több munkába kerül. A penész eltávolításának átlagos ára 500 és 2000 dollár között van.
  • HVAC és AC: A penész eltávolításának költségei a HVAC-rendszerből nagymértékben függenek az otthoni rendszer típusától. A sugárzó fűtési rendszerek, amelyek többnyire zártak, 1500 és 5000 dollár között mozognak. A több légcsatornával, csatlakozással és szellőzőnyílással rendelkező kemencék és légkezelők átlagos ára 3000 és 5000 dollár között van, a levegőből folyamatosan nedvességet vonó és a házból elvezetett légkondicionáló rendszerek átlagosan 3000 és 10 000 dollár között vannak, egyszerűen azért, mert ennyi nedvesség magában a rendszerben és a kármentesítésben részt vevő szellőzőnyílások, csövek és csatornák száma miatt.
  • Fürdőszoba: Míg a fürdőszobák tökéletes környezetet biztosítanak a penészgombák növekedéséhez, a penész, amely a legvalószínűbb, hogy a mindennapos gőzből és páralecsapódásból nő ki, általában jól látható felületi penész, amelynek eltávolítása átlagosan 500-1000 dollárba kerül. A mosdókagyló mögött, vagy a fürdőkád mögött vagy alatt kialakuló penészgomba, általában folyamatos szivárgás következtében, akár 8000 dollárba is kerülhet a penész eléréséhez és eltávolításához, valamint a gyökér kijavításához szükséges bontás és újjáépítés miatt.
  • Teljes ház: Ha jelentős, az egész házat érintő penészprobléma van, általában árvíz vagy katasztrofális vízkár következtében, az eltávolítás költsége jelentős. Ez a fajta csökkentés magában foglalja a szőnyegek, gipszkartonok, szövetek és bútorok eltávolítását és cseréjét, valamint a még meglévő vízkár-források kijavítását. Az átlagos költség 10 000 és 30 000 dollár között van az eltávolított anyagok cseréjén felül.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!