2023. március 28. kedd
More

  Sokat romlott a levegő minősége az országban.

  A szálló por miatt ismét veszélyes a levegő minőség8kilenc magyarországi településen – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

  A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Pécsen és Százhalombattán.

  További tizenegy település – Hernádszurdok, Salgótarján, Debrecen, Szeged, Tököl, Vác, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár – levegőjét egészségtelennek minősítették.

  Hat település – Nyíregyháza, Szolnok, Dunaújváros, Budapest, Esztergom és Sopron – levegője kifogásolt minőségű a mérőállomások adatai szerint.

  Mit tegyünk magas szálló por koncentráció esetén?

  Kifogásolt levegőminőg esetén elsősorban az asztmás betegek, vagy más tüdőbetegségben szenvedők számára javasolt a védekezés. Egészségtelen, illetve veszélyes szint esetén azonban a hatóságok már az egészségesek számára is azt ajánlják hogy

  • a lehető legkevesebbet tartózkodjanak szabad levegőn,
  • kerülje a belvárost és a forgalmas utakat,belváros
  • a szellőztetést időzítség inkább késő éjjelra, vagy hajnalra,
  • a szabadban ne sportoljanak, ne végezzenek intenzív fizikai munkát, továbbá
  • a szabadban javasolt pormaszk viselére.

  Mi várható?

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek estétől növekszik a csapadék valószínűsége, ennek köszönhetően pedig északon, északkeleten javulás várható a levegőminőségben. A hétvégén változékonyabbra, szelesre fordul az időjárás, így országszerte javuló tendencia várható a levegőminőségben.

  Forrás: webbeteg.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!