2024. április 25. csütörtök
More

    Sokat romlott a levegő minősége az országban.

    A szálló por miatt ismét veszélyes a levegő minőség8kilenc magyarországi településen – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

    A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Pécsen és Százhalombattán.

    További tizenegy település – Hernádszurdok, Salgótarján, Debrecen, Szeged, Tököl, Vác, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár – levegőjét egészségtelennek minősítették.

    Hat település – Nyíregyháza, Szolnok, Dunaújváros, Budapest, Esztergom és Sopron – levegője kifogásolt minőségű a mérőállomások adatai szerint.

    Mit tegyünk magas szálló por koncentráció esetén?

    Kifogásolt levegőminőg esetén elsősorban az asztmás betegek, vagy más tüdőbetegségben szenvedők számára javasolt a védekezés. Egészségtelen, illetve veszélyes szint esetén azonban a hatóságok már az egészségesek számára is azt ajánlják hogy

    • a lehető legkevesebbet tartózkodjanak szabad levegőn,
    • kerülje a belvárost és a forgalmas utakat,belváros
    • a szellőztetést időzítség inkább késő éjjelra, vagy hajnalra,
    • a szabadban ne sportoljanak, ne végezzenek intenzív fizikai munkát, továbbá
    • a szabadban javasolt pormaszk viselére.

    Mi várható?

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek estétől növekszik a csapadék valószínűsége, ennek köszönhetően pedig északon, északkeleten javulás várható a levegőminőségben. A hétvégén változékonyabbra, szelesre fordul az időjárás, így országszerte javuló tendencia várható a levegőminőségben.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!