2024. április 27. szombat
More

    A csontritkulás nem csak a nőket sújtja

    Tipikus női, időskori betegségként könyveljük el a csontritkulást, noha a férfiakat is fenyegetik a betegségből adódó törések, s azok összes következményei, s számos példa van arra, amikor fiatalabb korban is kórosan lecsökken a csontokat építő fontos anyagok mennyisége. A legtöbbet a helyes étrend megválasztásával tehetjük a folyamat megelőzésére, vagy késleltetésére.

    Mind több energiát fordítanak világszerte az immár népbetegségnek számító csontritkulás megelőzésére és gyógyítására. Jellemzésül: Amerikában évente 250 ezer combnyaktörés történik a csontritkulás szövődményeként, aminek 20 százaléka halálos kimenetelű. Nálunk 15 ezer ember hal meg ugyanezen okból, ugyanennyi idő alatt.

    A csontritkulás, orvosi nevén oszteoporózis, az a kóros folyamat, amelynek eredményeként a csontokban a szilárdságot és keménységet, valamint a testmagasság megtartását biztosító ásványi anyagok – főként a kalciumfoszfát és a sók – mennyisége csökken. Ennek következtében a csontok elvékonyodnak, állományuk fogyatkozik, a csont törékennyé válik. E kóros, lappangó folyamat az élet minőségét rontja, mozgásképtelenséghez vezet, gyakorta halállal végződő komplikációval jár.

    – A csontritkulás kisebb-nagyobb mértékben szinte valamennyiünket érint. Aki magasabb életkort ér el, számíthat arra, hogy amíg fiatalon a csontjai felépültek, addig az a folyamat az élet második felétől megáll, illetve visszájára fordul, a csonttömeg kezd leépülni. Az első tünetek csupán hátgerinc-fájdalmakban jelennek meg, amik jellemzően ágynyugalomra erősödnek és mozgásra enyhülnek. Leginkább hátrahajláskor érhető ez tetten – foglalja össze a tüneteket dr. Bánovics István, aki családorvosként sok esetben a betegnél is előbb fedezi fel a kór kezdeti jeleit.- Ami az okokat illeti, több tényező együttesen játszik szerepet. Közülük a legjellemzőbbek: a helytelen életmód, a hibás táplálkozási szokások. A mozgáshiány korunk emberének egyik legjellemzőbb sajátja. Ha lehet, a legrövidebb utat is járművel tesszük meg, egy megállóra is felszállunk a villamosra, autóbuszra, kis távolságokra is autóba ülünk. A mozgásszegény életmódhoz tartozik, hogy az esetleg ülőmunkát végzők is, hazatérve további órákig üldögélnek a televízió előtt. Szeretjük a zsírdús ételeket, az édességet, mindazokat, amelyek növelik a testsúlyt, ám nem tartalmaznak csontképző anyagokat, kalciumot. A tej, a tejtermék sokak étrendjéből hiányzik, helyette viszont szerepel az alkohol, tetézve a dohányzás kártételével.

    – Mit fogyasszunk „önvédelemből”?

    – Tudni kell, hogy a tejtermékek közül például a keménysajtok kedvező kalcium és foszfátforrások. A dió, a mogyoró, a méz, az olajos magvak szintén hasznosak a megelőzés, a folyamat lelassítása céljából. Ám sajnos, a csontritkulás létrejöttében más okok is közrejátszanak, ilyenek a hormonális tényezők, noha szerepük még egyértelműen nem tisztázott. Az viszont tény, hogy az okok mindkét nemnél megtalálhatók, habár a nőknél a csontritkulás pregnánsabban jelenik meg, a menstruáció elmaradása után. Az asszonyok további hátránya, hogy a terhesség alatt a magzati csontok egészséges fejlődéséhez az anya szervezete biztosítja a nagy mennyiségű kalciumot. Ám a csontritkulás nemcsak női betegség A férfiakat is sújtja, csak hosszabban elhúzódó jelleggel. A baj így náluk sokszor csak akkor derül ki, amikor a csonttörés bekövetkezett. Növeli a kockázatot, hogy kevésbé fordulnak orvoshoz a panaszaikkal – állítja Bánovics doktor.

    A férfiak csontritkulásának kezelése során az egészségügyi ellátórendszer indokolatlan különbséget tesz a nő- és férfibetegek között, a gyógyszerár-térítés tekintetében. A csontritkulás kezelésére és megelőzésére szolgáló leghatékonyabb, viszont igen drága készítményekhez a férfiak többsége nem kaphatja meg azt a 90 százalékos gyógyszertámogatást, ami a női betegeknek jár.

    Dr. Maár Ildikó, a Központi Honvéd Kórház reumatológusa, az oszteoporózis központ szakorvosa amerikai tapasztalatokkal világít rá a kór típusaira.

    – Az Egyesült Államokban működő Mayo Klinikán folytatott kutatások alapján dolgozták ki a csontritkulás két típusára vonatkozó jellemzőket. Az első típusú csontritkulás főképp a menopauzával hozható összefüggésbe, s ezért a nők betegségének tekinthető, amit az arány is alátámaszt: 6:1 a nők és férfiak esetében. A második változat az öregedés következménye, amikorra a csontépítés és lebontás egyensúlya megbomlik, és a lebontás lép előtérbe. Következmény: a csontok kissé „összemennek”, a csont sűrűsége megcsappan. Az arány megváltozik, már csak 2:1 a női többség aránya – hangsúlyozza, majd így folytatja: – A két változat más téren is különbözik. Az első típusnál eleinte fokozatosan apad a csonttömeg, elsősorban a csontgerendázat szerkezete gyengül, a csigolyák, és az orsócsont válik törésre hajlamossá. A második típusú csontritkulásnál folyamatosan fogy a csonttömeg, ritkul a tömör csont, a törés veszélye leginkább a csontozatot és a gerincoszlopot, a csigolyákat, a combcsontokat fenyegeti. A hormonális ok a férfiaknál a tesztoszteron szint 50 százalékos csökkenésében rejlik. Megjegyzem, a csontritkulás azért vált napjaink betegségévé, mert nem is oly rég csupán 35-40 éves korig éltek az emberek, s érthetően ekkor még a csontszövet tartóssága megfelelő. A kóros elváltozásban az emberré válás folyamata is ludas, a kiegyenesedett testtartás viseli meg a csontozatot és a gerincoszlopot. Erre vezethető vissza, hogy a csontritkulás az esetek 25 százalékában örökletes. Sajátos tény, hogy az állatvilágban nincs csontritkulás. Ami a gyógyszeres kezeléseknél a kifogásolt térítési eltérést illeti, egyelőre csak áthidaló megoldás létezik: bizonyos esetekben a férfiak – egyéni kérelem és szakorvosi javaslat alapján – megkaphatják ugyanazokat a kedvezményeket, mint a nőbetegek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!