2024. május 3. péntek
More

    Hogyan legyünk kevésbé védekezőek?

    Kíváncsi vagy, hogyan legyél kevésbé védekező? Számos stratégiát és megküzdési technikát alkalmazhatsz, hogy kevésbé védekezz, ami azt eredményezi, hogy kevésbé védekező módon viselkedsz. Az alábbiakban bemutatunk néhány ötletet, amelyek segítségével elindulhatsz a kevésbé védekező magatartás felé.

    Legyél tudatában a védekező képességednek

    A védekező magatartás leállításának első lépése az, hogy tudatosítsd, mikor történik. Könnyű elkerülni, ha szembenézel a viselkedéseddel, vagy elismered, hogy védekező módon viselkedsz. Ehelyett próbálj meg pillanatnyilag arra figyelni, hogyan érzed magad, és hogyan reagálsz másokra. Minden nap végén naplót is írhatsz az érzéseidről, és felfedezheted, hogy a különböző helyzetek milyen érzéseket keltettek, vagy hogyan reagáltál rájuk.

    Erősítsd meg érzéseid

    Ha már elkezdted észrevenni, mikor válsz védekezővé, fontos, hogy elkezdd érvényesíteni az érzéseid, amikor kritizálnak. Az az egyszerű tény, hogy elismered, hogy sérültnek érzed magad, aggódsz, szégyenkezel, félsz vagy bizonytalan vagy, segíthet enyhíteni a helyzetet. Ahelyett, hogy rosszabbul éreznéd magad ezektől az érzésektől, próbáld meg ne tetézni a problémát. Ehelyett ismerd el az érzéseidet, nehogy túlzottan rájuk koncentrálj.

    Kerüld el, hogy érzéseid szerint cselekedj

    Amint igazolod, hogy megbántott vagy vagy szégyenled az érzéseidet, és együttérzést mutatsz magaddal szemben, azt is elismerheted, hogy nincs szükséged arra, hogy a védekező késztetésre reagálj. Noha logikus lehet, hogy védekezőnek érzed magad, ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül cselekedned kell. Ehelyett együttérzést mutathatsz magadnak az érzéseid iránt, és felismerheted, hogy időről időre mindenki így érez.

    Válaszd ki, hogy igazodsz az értékeidhez

    A védekező fellépés összhangban van azzal, ahogyan emberként szeretnél lenni? Ha nem, ideje tisztázni, hogyan akarsz viselkedni. Amikor úgy érzed, védekezővé válsz, hogyan kezelné önmagad legjobb verziója a helyzetet? Ha nem vagy biztos ebben, használd a naplód, hogy írj egy listát azokról a dolgokról, amelyeket pillanatnyilag megtehetsz, ahelyett, hogy védekező érzéseid szerint cselekednél.

    Növeld önbecsülésed

    Ha az életednek vannak olyan konkrét problémái vagy területei, amelyekkel kapcsolatban nagyobb valószínűséggel védekezel, akkor hasznos lehet olyan dolgokat tenni, amelyek magabiztosabbá tesznek vagy növelik az önbecsülésedet. Például, ha rosszul érzed magad, amikor valaki felhozza a testi egészségét, magabiztosabbnak érezheted magad, ha már tudod, hogy mindent megteszel azért, hogy önmagad legegészségesebb változata legyél.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!