2024. április 26. péntek
More

    Természetes étrendkiegészítők, a nyomelemek

    Az étrendkiegészítők, izomfejlesztők korát éljük, gyakran e csodaszereknek kikiáltott pirulák esetleges káros hatásaival sem törődve. Közben talán nem is tudjuk, hogy a természetes élelmiszerekben minden megtalálható, amit mesterségesen vinnénk be a szervezetünkbe, a fogyasztásuk kockázata nélkül.

    Testünk apró, de nélkülözhetetlen építőkockái a nyomelemek. Helyesen megválasztott étrenddel elérhetjük, hogy mindegyikük megfelelő mennyiségben jusson szervezetünkbe. Dietetikusok szerint napi étrendünket hasznos volna kiegészíteni nemcsak a mostani évszakban oly fontos vitaminok, hanem kalcium (1000 mg), magnézium (400 mg), szelén (150 mg), cink (18 mg) és vas (18 mg) bevitelével.

    A kiegyensúlyozott étrend gyümölcsöt, zöldséget, csonthéjas gyümölcsöket (például diót), hüvelyeseket (babot, borsót), teljes őrlésű gabonaféléket, csekély zsírtartalmú tejtermékeket egyaránt tartalmaz. Számtalan nyomelem, ásványi anyag könnyebben szabadul fel, ha párolva, főzve fogyasztjuk a főzelékfélét. A párolás más okból is ajánlatos: a zöldbab méreganyagait elpusztítja, más zöldségféléknek pedig allergiát kiváltó hatása szűnik meg párolással.

    Néhány – már-már feledésbe ment – növény fontos forrása a nyomelemeknek.A csicsóka fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz: kalciumot, vasat, szilíciumot és szelént. Magyarország termőtalaja szelénben szegény, így a növények keveset tudnak felvenni belőle. A szelén hiánya érelmeszesedés, magas vérnyomás, reumás ízületi gyulladás, immunrendszeri gyengeség okozója lehet; pótlása különösen fontos a dohányosok és a férfiak számára, mert az ondóval együtt kiürül a szervezetből. A hajdina a nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. A spenót nyomelem-tartalma is magasabb, mint a többi zöldségféléé; 10 dkg parajban 133 mg kalcium, 160 mg foszfor, 53 mg magnézium és 8 mg vas található.

    A cink hiánya különösen a vegetáriánusokat veszélyezteti, mert – lévén az állati eredetű élelmiszerek cink-tartalma jóval kedvezőbb, mint a növényi tápanyagoké – ellátottságuk gyakorta elégtelen. A szervezet méregtelenítését elősegítő cinkhez – az inzulin alkotórésze – sok egyéb mellett gabonamagvak, sajt, hús, diófélék fogyasztásával juthatunk. Krómot a sörélesztő, a sajtok, a diófélék és a belsőségek tartalmaznak nagyobb mennyiségben. Ásványi anyagokban és nyomelemekben (kalcium, magnézium, vas, cink) egyaránt gazdag a marcipán. Nyomelemekkel (szelén, kalcium) kiegészített kenyerek is kaphatók.

    Mindennapi italaink közül a tejet hozzávetőleg 2000 különböző anyag alkotja: tejzsír, tejfehérje, tejsav, vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek. Egy bögre (2,5 dl) tejben több fehérje van, mint egy tojásban, kétszer annyi B2 vitamin, mint egy szelet (10 dkg) barna kenyérben és tizenkétszer annyi, mint egy szelet fehér kenyérben. A joghurt a teljes értékű tejfehérjéken, ásványi sókon kívül a szervezetünknek nélkülözhetetlen nyomelemeket is tartalmazza. A tea jótékony hatását alkotóelemeinek köszönhetjük: 1,5-4 százalék koffeint, 8-20 százalék polifenol-származékot, illóolajat, nyomelemeket, vitamint tartalmaz.

    Vitamin és- ásványi anyagban dús gyümölcsök és zöldségfélék elsősorban a bogyós gyümölcsök, továbbá a papaya, banán, valamint sárgarépa, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, paradicsom, hagyma és fokhagyma. A paradicsom is nagyon egészséges és kalóriaszegény táplálék. Noha 95 százaléka víz, de ami nem az benne, az C-vitaminban, ásványi anyagokban (főleg káliumban) és nyomelemekben gazdag tápanyag. A zellerben is vannak nyomelemek. A saláták elkészítéséhez az egészséget serkentő természetes almaecet ajánlatos.

    A kókuszdió-kéreg alatt nem csak a szelénben és más nélkülözhetetlen nyomelemekben gazdag, kocsonyás állagú gyümölcshús található: a csonthéjban lévő víz, amit általában ki szoktak önteni, nagyon egészséges ital. Minden vitamin és nyomelem megtalálható benne. A kivi annak is köszönheti gyors elterjedését, hogy ásványi sókban, nyomelemekben és vitaminokban rendkívül gazdag.

    Külön kell szólnunk a mézről. A vegyes virágméz jobb az akácnál, hiszen jóval több összetevőt, nyomelemet tartalmaz, ám a magyar piac inkább az akácmézet szereti. Szervezetünknek a betegségekkel szemben tanúsított ellenállóképességét is számottevően befolyásolja, hogy mit eszünk-iszunk. Ásványvizek is tartalmazzák a nélkülözhetetlen nyomelemeket, ám – bármily meglepő – a sör is. A „folyékony kenyér” nemcsak vitaminokkal látja el a szervezetet, hanem olyan építőanyagokkal is, amelyekre a lábadozó betegeknek és a szoptatós anyáknak van szükségük. Közülük a legfontosabbak: a foszfor a kálium, a kalcium, a nátrium, továbbá néhány nyomelem, s – mint legújabban megállapították -, bizonyos hormonok is, amelyek az anyagcserét serkentik. Nem egy országban ezért kapnak például – mint régebben nálunk is – véradás után sört a donorok.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!