2024. május 1. szerda
More

    Gondolja át, amíg képes rá! – Mit tehetünk a demencia ellen?

    Kevés annyira riasztó eshetőséget tartogathat a jövő, mint az időskori elbutulás. Az érintettnek a korábbi szellemi képességei lassú leépülése, a családjának pedig a szeretett rokonnal való kapcsolat elvesztése, az akár évtizedekig tartó ápolás egyaránt tragédia. Ezért is érhető, hogy a tudósok világszerte nagy energiákkal kutatják e területet.
    Azt már régóta tudjuk, hogy néhány sokakat érintő krónikus betegség – így a diabétesz, a magasvérnyomás, valamint a koleszterinproblémák – növelik az idő előtti demencia kockázatát. Így ezek megelőzése, illetve, ha már kialakultak, a karbantartásuk segíti a betegség prevencióját is. Ám aki figyeli a frissebb tudományos közleményeket, tudja, hogy ez nem elég, ugyanis egyre újabb és újabb kockázati tényezőket „lepleznek le” a kutatók.

    Idén márciusban számolt be az OTSZ Online arról az amerikai kutatásról, amely egyes neurológiai betegségek és az időskori elbutulás kapcsolatát igyekezett feltárni. Dr. Zachary A. Miller és munkatársai arra jutottak, hogy a depressziótól, illetve a szorongástól szenvedőknél jellemzően 2-3 évvel korábban jelentkezik a demencia. Sőt, azt találták, hogy a különféle pszichiátriai kórképek hatása összeadódik, így akinek több ilyen betegsége van, annál akár 7 évvel korábban is kezdődhet a mentális képességek kóros romlása.

    A teljes cikk itt olvasható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!