2024. március 28. csütörtök
More

    Élelmiszerek a látás egészségéért

    A látás szintje alapvetően befolyásolja az életminőséget, mivel a világról a legtöbb információ a szemen keresztül érhető el. Ez általában idővel romlik, de nem mindegy, hogy mennyire. Az életkorral összefüggő makuladegeneráció akár teljes látásvesztéshez is vezethet.

    A betegség az 50-60 év felettieket érinti. Ez a szemen belüli akut látás helyének, a makulának a megváltozása miatt következik be. A pontos ok nem ismert, de a genetika és bizonyos életmódbeli tényezők – például a dohányzás – nagy kockázatot jelentenek.

    A betegségnek vannak nedves és száraz formái, a legtöbb beteg az előbbivel küzd. Korai stádiumban apró, halványsárga lerakódások jelennek meg a szemekben, és az emberek olvasási képessége fokozatosan romlik. Szerencsére egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a megfelelő táplálkozás segíthet megelőzni a szembetegségek kialakulását. És ehhez még répát sem kell enni, ám tény, hogy nem árt.

    Az omega-3 zsírsavak számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek fontos szerepet játszhatnak a látásvesztés és a makuladegeneráció megelőzésében. A lazac kiváló forrása ezeknek a zsírsavaknak, de kelbimbóval, dióval és spenóttal is bevihető.

    A magvak, mint a mogyoró, a dió, a mandula és a fenyőmag, gazdagok E-vitaminban, egy nagyszerű antioxidánsban, amely segít megelőzni a hályogokat és a makuladegenerációt.

    A C-vitamin fontos antioxidáns is, amely nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem megelőzi az időskori szembetegségeket is. A citrusféléken kívül a brokkoliban és az eperben is bőven megtalálható.

    A cink szintén nélkülözhetetlen ásványi anyag a szem egészségéhez. Szerepet játszik a melanin nevű pigment előállításában, amely védi a szemet. A fontos cinkforrások közé tartozik a kagyló, a marhahús és a bab.

    A cékla minden ilyen lista fontos részét képezi. Béta-karotinban gazdag, amelyből a szervezet A-vitamint termel. Ez általában fontos az egészség megőrzéséhez, és különösen fontos az éles látás szempontjából.

    Az édesburgonya minden diétázó legjobb barátja. Béta-karotinban gazdag, főleg ha héjában készítik. A sárgarépa is jó választás lehet.

    A lutein és a zeaxantin fontos karotinoidok, fontos antioxidánsok. Megvédik a szemet a káros szabadgyököktől, de a szervezet nem tudja előállítani azokat, ezért külsőleg kell bevinni. A káposzta, a spenót és a tojássárgája is alkalmas erre a célra.

    A tojás nemcsak az előbb említett karotinoidok miatt fontos, hanem azért is, mert magas a C- és E-vitamin, valamint a cink és az omega-3 zsírsav tartalma. D-vitamint tartalmaz, ami a szem egészsége szempontjából is fontos, de főleg napfényből nyerhető, télen kapszula formájában kapható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!