2024. május 8. szerda
More

    Személyes higiéniai szokások a gyermek megtanításához

    A megfelelő személyes higiénia alapjainak megtanítása fontos a gyermekek egészségének és tisztán tartása érdekében. Az általános iskolások számára különösen fontos a jó higiénia betartása – különösen a kézmosás –, mivel idejük nagy részét szoros kapcsolatban töltik egymással az osztályteremben, és mindent megosztanak egymással, az asztaloktól a székeken át a zsírkrétáig és a baktériumokig.

    Amikor a kisiskolás eléri a serdülőkort, a hormonális változások fokozott olajtermeléshez és testszaghoz vezetnek. Íme öt alapvető személyi higiénia, amire meg kell tanítanod a gyermeket.

    Kézmosás

    Valószínűleg a legfontosabb egészségügyi és higiéniai szokás, hogy megtanítsd gyermekedet, hogyan kell kezet mosni. Gondolj a különféle tárgyakra és felületekre, amelyeket naponta megérint. A kézmosás kétségtelenül az egyik legjobb módja a betegségek megelőzésének és a kórokozók terjedésének megállításának.

    A fiatalabb általános iskolásokat időnként emlékeztetni kell arra, hogy ne fröcsköljenek és ne csapkodjanak, vagy ne azt tekintsék kézmosásnak, hogy szappan nélkül 2 másodpercre a csapp alá húzzák a kezüket.

    Öblítés előtt győződj meg róla, hogy gyermeked legalább 15 másodpercig szappant és habot használ – a víztakarékosság érdekében elzárt csap mellett.

    Tüsszögés és köhögés

    A baktériumok messzire eljutnak. Talán már ismered azt a tényt, hogy egy tüsszentés akár 100 mérföld per óra sebességgel halad, és 100 000 baktériumot küldhet a levegőbe. A kutatások azt mutatják, hogy a tüsszögés és köhögés akár 200-szor tovább is terjedhet, mint azt eredetileg feltételezték. Szoktasd rá gyermekedet, hogy eltakarja a száját és az orrát papírzsebkendővel, vagy a karja hajlatába, ha nem tudja elég gyorsan elérni a zsebkendőt.

    Szem, száj és orr

    A kórokozók a szem, az orr és a száj nyálkahártyáján keresztül könnyen bejutnak a szervezetbe. Emlékeztesd gyermekedet, hogy ne érintse meg a szemét, és ne túrja az orrát.

    Szájhigiénia

    Az iskoláskorú gyerekek rendelkeznek azokkal a motoros készségekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy önállóan is jól mossák a fogukat, bár 6-7 éves korukig még mindig érdemes egy gyors ellenőrzést tenni. Szoktasd meg gyermekeddel a fogselyem használatát, és a nyelv, az orcák belsejének és a szájtetőnek megmosását. Használj szórakoztató időzítőt, hogy ösztönözzd a gyereket a hosszabb fogmosásra, például egy színes homokkal teli homokórát.

    Fürdés idő

    Sok szülő úgy találja, hogy az esti fürdés a legjobb módja annak, hogy a gyermeket lefekvés előtt ellazítsa. Az éjszakai fürdés is segíthet a reggeli rohanás enyhítésében. Egyes általános iskolások a zuhanyozást részesítik előnyben, ami szintén sok időt takaríthat meg egy mozgalmas iskolai éjszaka vagy reggel. A zuhanyzók vizet is spórolhatnak.

    Sok gyerek 6 éves korától kezdődően önállóan is zuhanyozhat. Érdemes lehet felügyelned a samponozást és az öblítést, amíg teljesen hozzá nem értő módon tudja végezni azt, és mindenképpen tegyél le egy biztonságos fürdőszőnyeget, hogy ne csússzon el a nedves padlón, amikor elkészült.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!