2024. április 27. szombat
More

    Motiváció

    A motiváció kulcsfontosságú a sikerhez, így könnyen érthető, miért olyan fontos téma ez sok különböző területen. A szakértők mindig új utakat keresnek a diákok motivációjának javításától a testmozgásig való motiváció növeléséig.

    Rengeteg elmélet és tipp létezik az emberek motivációjának elősegítésére, de néhány pszichológiai tényező, amely befolyásolhatja a motivációt, meglephet téged. Tudtad, hogy a siker vizualizálása visszaüthet? Vagy az ösztönzők néha kevésbé motiválják az embereket?

    A kutatók azt találták, hogy az emberek jutalmazása olyan dolgokért, amelyekre már belsőleg is motivált, valójában visszaüthet. Ne feledd, a belső motiváció az egyénen belülről fakad. Lényegében azért csinál valamit, hogy pusztán élvezze. A feladat elvégzése a saját jutalma. Légy tehát óvatos a jutalmakkal. Az ösztönzők jól működhetnek annak érdekében, hogy növeljék a motivációt egy olyan tevékenység végzésére, amely egyébként nem vonzó, de az ilyen jutalmaktól való túlzott függés bizonyos esetekben a motiváció csökkenéséhez vezethet.

    Ha igyekszel növelni a motivációd valami megtételére, például korán kikelni az ágyból egy futásra, akkor a régi rutinoktól való elszakadás és új kihívások bevezetése hatékony módja lehet a motivációs szikra megtartásának.

    A motiváció megszerzésének egyik leggyakoribb tippje az, hogy egyszerűen vizualizáljuk a sikert, a kutatások azonban azt sugallják, hogy ez valójában kontraproduktív lehet. A probléma az, hogy az emberek gyakran azt képzelik el, hogy elérik céljaikat, de kihagyják az összes erőfeszítést, amely a célok megvalósítására irányul.

    Függetlenül attól, hogy fogyni, maratont futni, diplomát szerezni vagy valamilyen más célt akarsz teljesíteni, a motiváció kritikus szerepet játszik általános sikeredben vagy kudarcodban.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!