2024. április 27. szombat
More

    A dióallergia további rémületet ad a Halloween éjszakához

    A dióallergiás gyerekek szülei ijesztőbbnek találják a Halloweent, mint a legtöbb más ünnepet. A Canadian Medical Association Journal című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az allergiás reakciók több mint 85%-ban nőnek Halloweenkor. A legtöbb gyerek számára nincs jobb, mint a Halloween. Lehetőség van arra, hogy vidám jelmezekbe öltözzön, barátaival szaladgáljon, és sok-sok édességet gyűjtsön. A súlyos dióallergiában szenvedő gyerekek szüleit azonban a bizonytalanság és a szorongás fogja el.

    Miért jelent ekkora veszélyt a Halloween?

    A közelmúltban végzett tanulmány rávilágít erre az átfogó problémára, és megállapította, hogy az olyan ünnepek, mint a Halloween és a Húsvét, nagy arányban okoznak allergiás reakciókat a dióallergiás gyerekeknél.

    Kerry Jones, a Milestones Pediatric and Maternal Nutrition bejegyzett dietetikusa és vezérigazgatója azt mondta: „A Halloween minden más élelmiszerközpontú ünnepnél inkább olyan finomságokat foglal magában, amelyek esetleg nem biztonságosak az életveszélyes betegségben szenvedő gyermekek számára, mint például az ételallergia, ha esetleg nem tudnak erről az allergiáról.”

    A súlyos allergiában szenvedő gyermekek másik nagy kockázata az, hogy a kis, finom méretű édességcsomagokon gyakran nem szerepelnek az összetevők. Ehelyett az összetevők listája a nagy zacskó külső oldalára lesz nyomtatva, amelyekbe a kis csomagok kerülnek. Ez megnehezíti a szülők számára, hogy minden édességet alaposan megvizsgáljanak.

    A halloween minden más élelmiszerközpontú ünnepnél inkább olyan finomságokat foglal magában, amelyek nem biztonságosak az életveszélyes ételallergiában szenvedő gyermekek számára olyan személyektől, akik esetleg nincsenek tisztában az allergiával. Súlyos, életveszélyes allergiában szenvedő gyerekek esetében a kockázat még nagyobb. Ennek az az oka, hogy a dióféléket nem tartalmazó édességet néha olyan üzemben is előállíthatják, amely dióféléket tartalmazó más termékeket gyárt, ami keresztszennyeződés kockázatát jelentheti.

    Még az idősebb gyerekeknél is, és azoknál is, akiket jól képzettek arra, hogy kerüljék a határon túli ételeket, a Halloween néha túl sok izgalomnak bizonyulhat. A tanulmány valóban azt állítja, hogy a földimogyoró és a diófélék által kiváltott anafilaxia nagyobb valószínűséggel fordult elő a 6 éves vagy annál idősebb gyermekeknél, mint a fiatalabb gyermekeknél.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!