2024. április 24. szerda
More

    Bogyók és egészségügyi előnyeik (2. rész)

    Bogyók és egészségügyi előnyeik (1. rész) –>

    Kékáfonya

    Ezeknek a bogyóknak a mélykékje többet tesz, mint egy szép pitét. A szín az antocianinoknak nevezett erős vegyületekből származik. A tudósok úgy vélik, hogy ezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni téged a ráktól, a szívbetegségektől és a demenciától, és erősíthetik az immunrendszert. Víz és rost van bennük, amelyek feltöltenek anélkül, hogy tönkretennéd az étrendedet. Egy fél csésze körülbelül 40 kalóriát tartalmaz.

    Acai bogyók

    Ezeket a szőlőszerű gyümölcsöket gyakran nevezik szuperélelmiszernek, mert több antioxidánst tartalmaznak, mint más bogyók. Ezek a tápanyagok megállíthatják a sejtkárosodást, amely számos betegséghez vezethet. A nagy adagok károsak lehetnek, és befolyásolhatják egyes gyógyszerek hatását.

    Avokádó

    Az avokádó egymagvú bogyó. Puha zöld húsa tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges zsírokkal. Az avokádó segíthet a szívműködésben, támogatja a fogyást, és megőrizheted az egészséged, ahogy öregszel, csak ne vigyük túlzásba. Egy adag egy avokádó 1/5-e.

    Szeder

    A szeder sok polifenolt tartalmaz, olyan vegyi anyagokat, amelyek csökkenthetik a gyulladást, amely szívbetegségekhez és rákhoz vezet. A bogyók segíthetnek a vékonybélnek a cukor jobb lebontásában is, ami csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség esélyét. Frissen vagy fagyasztva fogyaszd őket, ha teheted. Egy csésze sima szederben 7 gramm cukor van. Ugyanennyi kemény szirupban konzervben több mint 50 gramm. A boysenberry és a marionberry a szeder fajtái.

    Eper

    Ezek az édes, szív alakú gyümölcsök tele vannak C-vitaminnal, folsavval, rosttal és antioxidánsokkal. Segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, és küzdhetnek az öregedés agyra gyakorolt ​​hatásai ellen. A legtöbb egészségügyi előny kiaknázása érdekében ne mosd meg és ne pucold ki őket, amíg nem állsz készen az evésre és az élvezetre.

    Goji bogyó

    Néha farkasbogyónak is nevezik, évezredek óta része a kínai orvoslásnak. Vitaminokat (C, B2 és A), vasat és antioxidánsokat tartalmaz. A tudósok bizonyítékot kerestek arra, hogy erősíti az immunitást, harcol a szívbetegségek ellen, segíti az agyműködést, az emésztést és megelőzi a rákot, de egyelőre nem tudják biztosan. Csak éretten edd meg őket, az éretlenek mérgezőek lehetnek, és ne egye meg őket, ha terhes vagy, szoptatsz vagy vérhígítót szedsz.

    Vörösáfonya

    Hajlamos vagy húgyúti fertőzésekre? A vörösáfonya ugyan nem kezeli a húgyúti fertőzéseket, de az áfonya-kiegészítők csökkenthetik annak esélyét, hogy később elkapja őket. A bogyók által kevésbé valószínű, hogy a baktériumok a gyomorban maradnak, és fertőzéseket okoznak. A tudósok azt vizsgálják, hogy megelőzheti-e a rákot és javíthatja-e a szív egészségét. A túl sok áfonya fogyasztása felboríthatja a gyomrot, és vesekövekhez vezethet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!