Teljes értékű fehérjét kínál
Egy tojás 6 grammot tartalmaz, mind a kilenc „esszenciális” aminosavval, a fehérje építőköveivel. Ez azért fontos, mert ezeket a szervezet nem tudja magától előállítani. A tojásfehérje ennek a fehérjének körülbelül a felét, a zsírnak és a koleszterinnek csak egy kis részét tartalmazza.
Tápanyagdús
Ez azt jelenti, hogy a tojás több tápanyagot – vitamint, ásványi anyagot, aminosavat – tartalmaz kalóriánként, mint a legtöbb más élelmiszer. Egyél egy tojást, és gazdagabb lehetsz:
- Kiváló minőségű fehérjével
- Szelénnel
- Foszforral
- Kolinnal
- B12-vitaminnal
- Számos antioxidánssal, amely segít megőrizni sejtjei egészségét.
Segíti a „jó” koleszterinszintet
Ez a „jó” koleszterin, az úgynevezett HDL megemelkedik azoknál az embereknél, akik naponta három vagy több tojást esznek.
Csökkentheti a triglicerideket
Orvosod ezeket a HDL-lel és LDL-lel együtt teszteli nálad. Az alacsonyabb trigliceridek jobbak az egészségednek. Úgy tűnik, hogy a tojás fogyasztása, különösen a bizonyos zsírsavakkal (például omega-3-mal) dúsított tojás csökkenti a szintet.
Csökkentheti az agyvérzés esélyét
Bár a tanulmányok eltérőek, úgy tűnik, hogy napi egy tojás csökkentheti a kockázatot. Egy közelmúltban végzett kínai tanulmány szerint azok, akik minimum napi egyet ettek, csaknem 30%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg vérzéses stroke-ban, mint azok, akik nem tették ezt meg.
Egészséges a szívnek
Összességében azok, akik többet esznek belőle, nem növelik a szívbetegségek esélyét. Még a prediabéteszesek vagy a 2-es típusú cukorbetegek is egészségesebbek voltak a tojásban gazdag étrend után. Egy közelmúltbeli kínai tanulmány szerint azoknál, akik naponta körülbelül egy tojást ettek, csaknem 20%-kal kisebb eséllyel alakult ki szívelégtelenség.
Segíti a szemet
Az antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin segítenek megóvni az olyan szembetegségektől, mint a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció. A zöld, leveles zöldségekben, például a spenótban és a kelkáposztában is vannak, de a tojás jobb forrás. Ez azért van, mert a benne lévő zsír megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felhasználását.