2024. április 25. csütörtök
More

    A véltnél több a cukorbeteg Ausztriában

    Az eddig feltételezettnél több a cukorbetegségben szenvedők száma Ausztriában – állapította meg egy tanulmány.

    A nemrég alakult Ausztriai Diabétesz Kezdeményezés (Diabetes Initiative Österreich – DIÖ) négyezer, 15 év feletti ausztriai lakos megkérdezésével végzett felmérése meglepte a szakembereket. Az osztrák gazdasági kamara, a nyugdíjas szövetség, egy gyógyszergyártó vállalat, orvosok és mások részvételével alakult DIÖ tanulmánya szerint az eddig becsültnél húsz százalékkal többen, vagyis hatszázezren élnek cukorbetegséggel az országban. Ez a szám a 15 évesnél idősebb lakosság nyolc százalékát teszi ki.

    A hatszázezerből 170 ezren nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek. Ennek az az oka, hogy sok esetben csak az első szövődmények megjelenésekor derül ki valakiről, hogy diabéteszes. A kezdeményezés ezért a megelőzés, a tájékoztatás, a korai felismerés és a megfelelő ellátás fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Mint mondják, gondot jelent „elérni” a lakosságot, a leginkább ugyanis azok mutatnak érdeklődést a betegség iránt, akik a legkevésbé veszélyeztetettek, a cukorbetegeknek csak az egyharmada jár rendszeresen orvoshoz.

    A kockázat az életkorral és a túlsúllyal arányosan nő. A 39 év alattiaknak három százaléka, a hatvan év felettieknek viszont 14 százaléka cukorbeteg Ausztriában. A normál testsúlyúaknak szintén csak három százaléka él ezzel a betegséggel, a túlsúlyosak – vagyis a lakosság 30 százaléka – körében kilenc százalékos ez az arány. A megelőzésben fontos szerepet játszik a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás – figyelmeztet a DIÖ.

    A DIÖ szerint a cukorbetegség – szövődményeivel – nemzetgazdasági szempontból a legdrágább krónikus megbetegedés az országban. Németországi tanulmányok alapján Ausztriában összesen évente mintegy évi félmilliárd euróra tehető a diabétesszel járó költségek összege. A társadalombiztosítási költségek legnagyobb része nem is maga a cukorbetegség, hanem a diabétesz előidézte más betegségek miatt keletkezik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!