2024. április 26. péntek
More

    Lehet túl nagy a vagina?

    Az élet, a szülés, a súlygyarapodás, a szexuális aktivitás, a gravitáció és a hormonális változások idővel hatással lehetnek a hüvely körvonalára. A hüvely egy izmos cső, amely körülbelül 3-4 hüvelyk hosszú és 2-3 hüvelyk széles. Kiterjed a szexuális tevékenységre és még inkább a szülésre. A hüvelyi szülés befolyásolhatja a hüvely alakját. A hüvelyek elképesztően ellenállóak, és szüléshez lettek teremtve. A legtöbbjük nagyon gyorsan visszaáll a normál állapotába, de ha a szülés hosszan tartó lökdösődéssel, nagy csecsemőkkel, többszüléssel vagy jelentős hüvelyszakadásokkal jár (főleg, ha nem gyógyulnak jól vagy fertőződnek), előfordulhat, hogy a medencefenék sérülhet, ami tartósan befolyásolja a hüvely formáját és működését.

    Hüvelyi változások a szülés után

    6-12 hétig is eltarthat, mire a medenceizmok felépülnek a szülés után. Ha ezen idő elteltével az alábbi tünetek bármelyike ​​jelentkezik, akkor előfordulhat, hogy a medencefeneked sérült, és orvoshoz kell fordulnod.

    • A vizelet szivárgása
    • Probléma a gáz elvezetésével vagy a széklet tartásával
    • Fájdalom közösülés során
    • Kiesik a tampon vagy a menstruációs pohár

    Ha a hüvelyed nem ugrott vissza olyan jól, mint ahogyan szeretted volna a szülés kalandjaiból, akkor van olyan, amit megtehetsz annak érdekében, hogy a hüvelyed és a medencefeneked visszanyerje formáját. Kezdheti fogyással (ha a BMI több mint 30), és olyan gyakorlatokkal, amelyek erősítik az izomzatod. Ha ezek nem működnek, akkor vannak speciális fizikai terapeuták, akiket arra képeztek ki, hogy segítsenek a nőknek megerősíteni medencefenéküket.

    Ha a fizikoterápia nem segít, ideje orvoshoz fordulni. A nőgyógyászok vagy az urogynekológusok (olyan urológus vagy nőgyógyász, aki a medencefenék rekonstrukciójával kapcsolatos további képzésben részesült) a legjobb orvostípusok annak megállapítására, hogy minden rendben van-e a hüvelyeddel. Néha a perineális izmok (a hüvely és a végbél közötti izmok) elszakadnak a szülés során, és nem gyógyulnak be úgy, ahogy kellene.

    Szexuális funkció

    Egy nő szexuális elégedettsége nem függ össze a hüvely méretétől. A csikló stimulálása és a hüvely belső-elülső részének nyomása fokozza a szexuális reakciót. Számos tanulmány nem mutatott ki különbséget a császármetszésen átesett nők szexuális funkciójában a hüvelyi szülés utáni nőkhöz képest, ami azt sugallja, hogy a hüvelyi szülés utáni normál nyújtás nem tesz különbséget.

    Lehet túl nagy a hüvely? Ha egy nőnek nem volt kivételesen nehéz hüvelyi szülése vagy bármilyen hüvelyi műtét, akkor nem. Ha a szülés károsította a medencefenéket, és szerkezeti problémákat okoz, akkor forduljon nőgyógyászhoz vagy urogynekológushoz. Ne felejtsd el, hogy kíméletesnek kell lenned a hüvelyedhez, ne rohanj bele semmilyen műtétbe, és mindenekelőtt ne tegyél bele semmilyen gyógynövényes „feszesítő” szert.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!