2023. június 3. szombat
More

  Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

  A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd – röviden összefoglalva – a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt orvoshoz fordulni.

  A felszívódás bonyolult folyamata
  Az elfogyasztott ételek emésztése és a felszívódás komplex folyamat. Az összetett szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat először is felszívódásra alkalmas alkotóelemekre kell bontani, majd az emésztőszervek összehangolt munkáját követően a hasznos összetevők felszívódnak. A felszívódás döntően – a táplálék molekuláinak mintegy 80%-a – a vékonybélben történik, a bélbolyhok segítségével. A vastagbélben szívódik fel a víz, vitaminok és ásványi anyagok a bélfalon át. A felesleg, a fel nem szívódott anyagok pedig bélsárként összesűrűsödve, széklet formájában távoznak.

  Felszívódási zavar – szerteágazó tünetek
  Felszívódási zavar tünete lehet a puffadás is.A különböző hasi panaszok és a puffadás népbetegséggé vált az elmúlt években – magyarázza dr. Németh Alíz. Ebben döntő szerepet játszik a nem megfelelő táplálkozás, a túl gyors étkezések, a stressz, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód is. Önmagában ez a két tünet számos problémára utalhat, ám gyakran egyéb panaszok is jelentkeznek, melyek kapcsán már felvetődik a felszívódási zavar gyanúja. A panaszok súlyossága változó, az enyhétől a súlyosig, leromlott általános egészségi állapotig is terjedhet. Ilyen tünetek lehetnek:

  • hasi fájdalmak
  • puffadás
  • hasmenés
  • fogyás
  • gyengeség, fáradékonyság
  • vérszegénység
  • izomgörcsök
  • szájzúg berepedése
  • menstruációs zavarok.

  Látható, hogy a tünetek egy jelentős része nem feltétlenül gasztroenterológiai panasz. Nem ritka, hogy más problémák kapcsán, másik szakorvostól kerülnek ide a betegek, mert a kivizsgálás során felmerül a gyanú, hogy felszívódási zavar állhat a tüneteik mögött – mondja dr. Németh Alíz. Már egy egyszerű laborlelet is árulkodó lehet. Alacsony vas, B12 vitamin vagy folsav szint esetén például nem minden esetben vérképzőszervi a probléma eredete, gyakran gasztroenterológiai eltérés van a háttérben.

  A felszívódási zavar kivizsgálása
  Nagyon fontos a részletes beszélgetés, a beteg alapos kikérdezése – hangsúlyozza Németh doktornő. Lényeges tudni, hogy volt-e például autoimmun gluténérzékeny beteg a családban, végeztek-e gyomor-vagy bélműtétet a betegnél. Hasnyálmirigy-és epebetegség, étkezési szokások, trópusi országbeli utazás is szóba kerülnek az első orvosi vizit során. Ezek az információk segítenek leszűkíteni a további kivizsgálás menetét. Az elhangzottak függvényében sor kerülhet például laboratóriumi vizsgálatokra, hidrogén kilégzési tesztre, széklet- és endoszkópos vizsgálatra is.

  A vizsgálatok eredményét a beteg adataival összevetve születik meg a diagnózis és kezdődhet meg a kiváltó októl függő, személyre szabott kezelés. A felszívódási zavart okozó gyakori kórképek lehetnek többek közt autoimmun gluténérzékenység(cöliákia), kontaminált vékonybél szindróma – SIBO, tejcukor érzékenység vagy Crohn-betegség.

  Forrás: Budai Allergiaközpont

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!