2023. június 3. szombat
More

  Kezeld gyógyszeresen a cukorbetegséget! – 1. rész

  Ha a kóros laboratóriumi értékek nem javulnak az életmód megváltoztatásával és az étrendi ajánlások betartásával, el kell kezdeni a cukorbetegség gyógyszeres kezelését.


  A legtöbb orális hipoglikémiás gyógyszer csak egy ideig tartja fenn a szervezet egyensúlyát, mert a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége idővel kimerül, így a gyógyszerek már nem hatásosak. Gyakran szükség van inzulinkészítményekre.

  Ez különösen fontos annak eldöntésekor, hogy a cukorbetegség oka az inzulinrezisztencia vagy az inzulinszekréciós zavar.

  Ajánló   A kutatók ultrahang segítségével mutatják be a cukorbetegség gyógymódját

  Gyógyszerek, amelyek alkalmasak a diabétesz kezelésére

  Metformin

  A metformin az első vonalbeli választandó kezelés olyan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, akiknél inzulinrezisztencia áll fenn. A metformin tartalmú gyógyszer csökkenti a glükóz felszabadulását a májból, fokozza az inzulin hatását, és növeli a glükóz felhasználását az inzulinérzékeny szövetekben, ami azt jelenti, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát. A fentieken túl az étvágyat is csökkentheti, ezzel is elősegítve a fogyást.

  Ellenjavallt veseelégtelenségben, súlyos májelégtelenségben, hasnyálmirigy-gyulladásban, alkoholizmusban, terhességben és szoptatásban szenvedő, 65 év feletti, hosszan tartó, megerőltető fizikai munkát végző, akut szívinfarktusban és hipoxiás betegeknél. A legproblémásabb mellékhatás, a hasmenés használatának 20%-ánál jelentkezik, és a gyógyszer adagjának fokozatos emelésével megszüntethető. Önmagában alkalmazva nem okoz hipoglikémiát.

  Egy metformint tartalmazó készítmény okozhat mellékhatásokat, míg egy másik nem. Ennek oka a gyártástechnológia, a felhasznált hordozó és a stabilizáló anyag különbsége.

  Ajánló   Stressz, zsíros tej vagy cukorbetegség – melyik okoz több halálesetet?

  Rosiglitazon és pioglitazon

  A roziglitazon növeli a zsír és az izom glükózfelvételét, és csökkenti a májét. Az éhomi és étkezés utáni vércukorszint csökkentése mellett a szérum LDL-koleszterin a trigliceridszintet is csökkenti. Ellenjavallt súlyos vesebetegségben vagy bizonyos típusú májkárosodásban vagy szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Önmagukban megfelelő glikémiás kontrollt biztosítanak, de más gyógyszerekkel együtt alkalmazva javíthatják a hatékonyságot.

  Alfa-glükozidáz inhibitorok (akarbóz, miglitol)

  Viszonylag hatástalan hipoglikémiás szerek. Fő hatásuk az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés csökkentése. Nem cukorbeteg gyógyszerek. Az éhgyomorra mért vércukorszint hosszan tartó használat esetén is csökkenhet. Jelentős kockázatcsökkentő hatásuk van a szív- és érrendszerre.
  Mellékhatásai közé tartozik a gyomor-bélrendszeri kellemetlenség (pl. puffadás, fokozott bélgáztermelés). A májfunkciót az akarbóz-kezelés alatt, míg a vesefunkciót a miglitollal fokozottabban kell ellenőrizni. Az adagolás ellenjavallt gyulladásos bélbetegség, fekélybetegség, felszívódási zavar vagy emésztési zavar esetén.

  Ajánló   Kezeld gyógyszeresen a cukorbetegséget! – 2. rész

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!