2024. május 8. szerda
More

    Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

    Az influenzát és a megfázást nehéz megkülönböztetni. Mindkettő vírusok által okozott légzőszervi megbetegedés, és számos tünetük van.

    Mind a közönséges megfázás, mind az influenza fertőző, de a Mayo Clinic szerint a megfázás tünetei enyhébbek és 10 napon belül javulnak. Bár az influenzás betegek többsége kevesebb, mint két hét alatt gyógyul meg, a tünetek súlyosabbak, és súlyos szövődmények, például tüdőgyulladás , hörghurut , arcüreg- vagy fülfertőzések alakulhatnak ki.

    Mivel a megfázást és az influenzát vírusok okozzák, nem pedig baktériumok, az antibiotikumok nem hatékony kezelési lehetőség.

    Mind az influenza, mind a megfázás befolyásolja a légzőrendszert, bár az influenza tünetei jellemzően súlyosabbak, mint a közönséges megfázás.

    „Sok különböző vírus okozhat megfázást, de ezeknek a vírusoknak a többsége nagyon hasonló megfázási tüneteket okoz” – mondja Aaron E. Glatt, MD , a New York-i Oceanside-i South Nassau Communities Hospital fertőző betegségekkel és fertőzésekkel foglalkozó tanácsadója.

    A megfázás és az influenza tünetei a következők lehetnek: testi fájdalmak, fejfájás, torokfájás, köhögés, orrdugulás, tüsszentés és láz. Az influenzát általában magasabb láz kíséri, és a tünetei hirtelen jelentkeznek.

    Bár a legtöbb megfázás nem igényel orvoslátogatást, súlyosabb dolgokká válhatnak. Az Amerikai Családorvosok Akadémiája szerint néhány figyelmeztető jel a magas láz, a légszomj és a 10 napnál tovább tartó, vagy tovább súlyosbodó tünetek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!