2024. március 29. péntek
More

    Mozgással a koleszterin ellen

    Nem a koleszterinszint emelkedése, hanem a szállító fehérjemolekulák sűrűsége az igazi felelős a szív- és érbetegségekért. Utóbbit a mozgás kedvezően befolyásolja.

    A testmozgás mindenképp kedvező hatással van a szervezet koleszterinszintjére, még akkor is, ha a testsúlyt nem csökkenti – állítja egy amerikai tanulmány, amely a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban jelent meg.

    Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói, William Klaus kardiológusprofesszor vezetésével négy csoportra bontották a kísérlet résztvevőit: az első sok testmozgást végzett nagy intenzitással, a második kevesebbet, de nagy intenzitással, a harmadik is keveset, ráadásul kényelmesen, míg a negyedikbe osztottak egyáltalán nem sportoltak. Azt tapasztalták, hogy a negyedik csoport tagjainál a koleszterinszint magasra nőtt, miközben a testsúly is emelkedni kezdett, s az illetők általános egészségi állapota romlott. Ami pedig a többieket illeti, itt azok mutattak különösen jó eredményeket, akik sokat mozogtak – függetlenül attól, hogy ezt intenzíven, vagy kevesebb erőfeszítéssel tették.

    A kutatók szerint a mozgás azáltal gyakorol kedvező hatást, hogy befolyásolja a koleszterint szállító részecskék számát és nagyságát. A koleszterinnek ugyanis fehérjékhez kell kapcsolódnia, hogy mozogni tudjon a vérben, s így táplálhassa a szöveteket. Klaus professzor szerint a kutatás során bebizonyosodott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából az a veszélyes, ha a koleszterint kicsi, ám sűrű fehérjemolekulák viszik – miközben a mozgás megnöveli a fehérjemolekulák nagyságát.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!