2024. április 26. péntek
More

    Miért lehet veszélyes a narancshéj?

    A keserű, vagy sevillai narancs (Citrus aurantium) egy citrusféle, mely valószínűleg Délkelet-Ázsiából származik, de mára már megtalálható Európában, Afrikában és Dél-Amerikában is. Ovális alakú gyümölcsének érett állapotban kifejezetten vastag, rücskös héja van, mely a nevéhez hűen igen keserű.

    Bár nálunk nem nevezhető elterjedtnek, a keserű narancsot a világ számos részén felhasználják bizonyos ételek elkészítéséhez. Mivel nagyon keserű, nyersen nem igazán fogyasztható, de magas pektintartalma miatt előszeretettel készítenek belőle lekvárt. Illóolaját felhasználják ízesítésre, többek között a híres Grand Marnier narancslikőrben is, levét pedig halak, vagy húsok pácolásához. Bizonyos régiókban a gyümölcs levét az ecethez hasonlóan alkalmazzák, például salátaöntet részeként.

    A keserű narancs héja fontos ipari alapanyag: ebben számos, biológiai hatásokkal bíró vegyület található. A narancshéj kivonatát leggyakrabban fogyást ígérő készítmények előállítására használnak.

    A teljes cikk itt olvasható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!