2024. április 18. csütörtök
More

    Életmód – Egészséges életmód: magyar és külföldi tapasztalatok

    Egy új tápértékjelölési rendszer bevezetését, egy táplálkozási szakemberek által összeállított oktatási, valamint egy munkahelyi testmozgási program elindítását könyvelte el eddigi eredményeként a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform (TÉT), amely azzal a céllal jött létre, hogy hosszú távon megoldást javasoljon a kiegyensúlyozott és aktív életmód népszerűsítésére, elősegítésére.

    A szervezet Egészséges életmód – nemzetközi és magyarországi tapasztalatok címmel rendezett konferenciát Budapesten. A magyar és külföldi szakemberek sajtótájékoztatón számoltak be eddigi eredményeikről.

    Magyarországon a TÉT Platform fogja össze azon szereplők működését, amelyek célul tűzték ki, hogy hosszútávon megoldást nyújtsanak az egészségtelen táplálkozás okozta problémákra. Tagjai a civil szféra, a kormányzat, a tudományos világ és az ipar szereplői.

    Fazekas Ildikó, a TÉT Platform elnöke elmondta: három sikeres programot indított el a TÉT Platform fennállása óta. Az egyik az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) bevezetése. Az új jelölési rendszer Magyarországon az egyik gyorsétterem-lánc, valamint nyolc hazai cég termékein található meg. A táblázatba foglalt adatokból megtudható a választott étel főbb energia- és tápanyagtartalma, valamint az is, hogy ez mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek.

    Ugyancsak sikeres az idén szeptemberben elindított, vezető táplálkozási szakemberek által összeállított oktatási program, amely a fiatalok egészségtudatosabb életmódra nevelését segíti. Az ingyenes programot a három hónap alatt 264 iskola töltötte le az internetről.

    A TÉT Platform harmadik programja a munkahelyi testmozgás, amelyet a tagszervezetek indítottak el elsőként saját környezetükben.

    Mella Frewen, az Európai Unió Élelmiszeripari Konföderációjának főtitkára méltatta a magyar platform munkáját. Kiemelte az INBÉ területén elért eredményeket. Hangsúlyozta: a konföderáció küldetésének tekinti, hogy az európai élelmiszergyártó cégeknek olyan körülményeket biztosítson, amelyek lehetőséget adnak a fogyasztók egyre növekvő igényeinek kiszolgálására.

    A TÉT Platform az aktív életmód népszerűsítése mellett az elhízás visszaszorítását is támogatja. A hétfői eseményen részt vett Paul Gately, gyermekkori elhízással és testmozgással foglalkozó professzor, aki elhízási válságról beszélt. Állítása szerint az elmúlt 50 évben fokozatosan növekedett az elhízás előfordulási gyakorisága. Az utóbbi évek jelensége – amelyet amerikai és európai felmérések is alátámasztanak -, hogy egyre több a súlyproblémákkal küzdő gyermek, serdülő. A szakember úgy véli, komoly egészségügyi és gazdasági problémákat okozhat a jövőben, ha az emberek nem változtatnak életmódjukon.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!