2024. április 28. vasárnap
More

    Lehetséges túl sok vitamin bevitele?

    Egy ideális világban mindannyian tökéletesen kiegyensúlyozott étrendet fogyasztanánk minden nap, a szükséges vitaminok és ásványi anyagok 100%-át friss, ízletes és házi ételekből kapnánk. A való életben azonban ez ritkán fordul elő. Itt jöhetnek szóba a kiegészítők.

    Évtizedekig azt hallottuk, hogy a tabletták formájában lévő vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek az átlagos étrend hiányosságainak pótlásában, vagy olyan egészség- és energiafokozást nyújthatnak, amelyet önmagában az étel nem. Az elmúlt években azonban sok tudós megváltoztatta a véleményét, mivel a tanulmányok nem mutatnak bizonyítékot arra, hogy a legtöbb népszerű táplálékkiegészítő valódi egészségügyi előnyökkel jár.

    A tudósok tisztában vannak azzal, hogy azok az emberek, akik sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételeket fogyasztanak, általában hosszabb és egészségesebb életet élnek. De amikor ezeket a tápanyagokat pirula formájában tálalják, még mindig nem világos, hogy ugyanaz-e a hatásuk. Például egy nagy, 2015 -ös tanulmány megállapította, hogy az étrend-kiegészítők szedése nem csökkenti a rák kockázatát, sőtmitöbb úgy tűnt, hogy semmit sem tesz. Eredményeik igazak voltak a multivitaminokra, valamint a C -vitaminra, a D -vitaminra és a kalcium-kiegészítőkre, mindazokra a tápanyagokra, amelyeket korábban a szív egészségének tartottak.

    A multivitamin segíthet pótolni bizonyos hiányosságokat az ember étrendjében, különösen, ha elkerül bizonyos élelmiszercsoportokat, például a húst vagy a tejterméket. Emellett kalcium- és D-vitamin-kiegészítők is ajánlatosak az olyan betegeknek, akiknél fennáll a csontritkulás veszélye.

    A nagy mennyiségű C-vitamin bevitele például görcsöket és hasmenést okozhat. A nagy mennyiségű A-vitamin, D-vitamin és más tápanyagok súlyosabb, hosszú távú szövődményekhez vezethetnek, például máj- és veseproblémákhoz, vagy az erek veszélyes megkeményedéséhez. Ezenkívül egyes kiegészítő összetevők, köztük a koffeinpor és a vörös élesztős rizs, potenciálisan veszélyesnek bizonyultak még kis adagokban is. Még akkor is, ha egyik kiegészítője sem lépi túl az adott tápanyag felső határát, több tabletta, például egy multivitamin és egy további D-vitamin-kapszula kombinálása az ajánlottnál magasabb dózisokat eredményezhet. A kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek egymással vagy a már szedett gyógyszerekkel.

    Forrás: health.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!