2024. április 26. péntek
More

    Az onkológiai éberség – A rákbetegség megelőzéséért

    Korunk nagy kihívása a rákos megbetegedések számának csökkentése. A népszerű tévé-doktor, Lavicska Kálmán életviteli tanácsokat ad ennek érdekében, és felhívja a figyelmet a beteg és környezete felelősségére e súlyos betegségek korai felismerésében.

    Baleset után, műtét előtt, amikor betolják a beteget a műtőbe, már minden felelősség, testi-lelki teher a miénk, ovosoké. De addig? Amíg az ember egészséges, ura cselekedeteinek, nincs kiszolgáltatva semminek, szabadon dönt sorsa, egészsége felől. Maga választ egészség vagy betegség között. Az orvos tanácsot ad, hogyan lehetne megőrizni a jelenlegi jó közérzetet, elkerülni a betegségeket. A beteg mérlegel, választ, dönt. Életmódot, szokást, szenvedélyt elemezget, és választásával végül is önmaga szabja meg további életét.

    Emelkedő tendencia

    A legtöbben szív és érrendszeri betegségek miatt halnak meg Magyarországon. Közvetlenül ezután a daganatos betegségek szedik a legtöbb áldozatot, a halálozások 24 százalékát okozzák. Ez évente egy kisvárosnyi ember halálát jelenti, közel 35 ezer főt.

    A daganatok közül a hörgő- és tüdőrák vezet, majd a vastag-végbélrák következik a sorban. Ezt követik az emlő és a száj-garat-nyelőcső daganatai. A legszomorúbb, hogy minden daganatféleségnél (kivéve a gyomorrákot) emelkedik a megbetegedések száma. Ezen belül is elkeserítő a 65 év alattiak körében észlelt növekedés. Évente több mint 50 ezer új daganatos betegség megjelenésével kell számolnunk, ha ez a tendencia tovább is így folytatódik.

    Mit kell tennünk, hogy megállítsuk ezt a tragikus folyamatot?

    Több család-orvosi fórumon hallottam a közelmúltban ezt a kifejezést: „onkológiai éberség”. Mind a betegeknek, mind pedig az orvosoknak törekedni kell a daganatos megbetegedések időbeni felfedezésére és, a helyes életmód, az egészséges életvitel bemutatását, okos propagandáját kell előtérbe helyezni. Ez az onkológiai éberség!

    Rajtunk is múlik

    Az időben felfedezett rák jó eséllyel gyógyítható. A szűrővizsgálatokon való részvétellel ezt az esélyt mindenki megadhatja magának. Sőt, minden ember részt vesz a daganatok elsődleges megelőzésében, ha egészségesen táplálkozik: kevés állati zsiradékot és több gyümölcsöt, zöldséget fogyaszt, növeli táplálékának rosttartalmát. A több testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, az egészséges környezet kialakítása mind-mind elsődleges rákmegelőző tevékenység.

    Az onkológiai éberség fokozása az a tudatos emberi cselekvés, amely során mindenki nagyobb figyelmet fordít önmagára. Rendszeresen ellenőrizteti fogai, ínye, nyelve, szájürege épségét. Nem megy el kézlegyintéssel amellett, hogy nehezebben nyel, nyeléskor fájdalmat érez. Igenis jelentőséget tulajdonít annak, ha 2-3 hétnél tovább rekedt. Nem vár hónapokig, ha székelési szokásai megváltoznak, ha a hasmenés és a székrekedés váltják egymást. Komolyan veszi (főleg, ha dohányos), ha nehezen lábal ki az influenzából , sokáig szárazon köhög, nehezebben lélegzik. Orvoshoz fordul, ha a mellében csomót észlel, és nem vár vele hónapokig, hátha elmúlik.

    S ami a legfontosabb: igénybe veszi a lakossági tüdő-, nőgyógyászati, emlő-, végbél-vastagbél szűréseket. Megmutatja bőrgyógyásznak festékes anyajegyeit, és azok állapotát rendszeresen ellenőrizteti.

    Ne várjunk arra a pillanatra, amikor már kiszolgáltatottá válunk, amikor már nem mi döntünk egészségünkről, hanem az orvosok, a nővérek. Ne engedjük, hogy eljöjjön az a pillanat, amikor már nem mi határozzuk meg azt, ami velünk történik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!